«Μας κρυφακούνε τα κινητά μας;»: Ένα σύντομο video του BBC απαντάει στη διασημότερη θεωρία του Internet
The Jennettes
19 Σεπτεμβρίου 2019
H ιδέα ότι τα κινητά μας μας κρυφακούνε είναι μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Πολλοί χρήστες διαμαρτύρονται, καθώς τους εμφανίζονται διαφημίσεις για προϊόντα τα οποία δεν έχουν αναζητήσει, αλλά έχουν συζητήσει για αυτά.
Η εταιρεία ασφάλειας δεδομένων Wandera αποφάσισε να διερευνήσει αυτήν τη θεωρία και να δει κατά πόσο ισχύει. Για να το μελετήσουν αυτό, οι ερευνητές έβαλαν δύο διαφορετικά κινητά σε ένα δωμάτιο στο οποίο έπαιζαν επί 30 λεπτά διαφημίσεις για γατοτροφές. Παραλλήλως, έβαλαν δύο κινητά και σε ένα σιωπηλό δωμάτιο.
Οι ειδικοί έδωσαν πρόσβαση στις εφαρμογές Facebook, Instagram, Chrome, SnapChat, YouTube, και Amazon, και κατέγραψαν την κατανάλωση μπαταρίας και δεδομένων. Στη συνέχεια έψαξαν για σχετικές διαφημίσεις, και έλεγξαν την κατανάλωση μπαταρίας και δεδομένων, αλλά δεν βρήκαν απολύτως τίποτα.
Ο συνιδρυτής της εταιρείας ασφαλείας είναι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία κρυφή μεταφορά δεδομένων. "Θα έβαζα το όνομά μου στην έρευνα και θα έλεγα ότι δεν βρήκαμε καμία απόδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στις πλατφόρμες που ελέγξαμε. Θα μπορούσε να συμβαίνει με έναν τρόπο που δεν ξέρουμε - αλλά το θεωρώ απίθανο", εξήγησε.
Τα αποτελέσματα δε θα ξαφνιάσουν όσους ασχολούνται με την ασφάλεια δεδομένων. Για αυτούς είναι ήδη γνωστό ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες ξέρουν ήδη αρκετά για εμάς ώστε να μη χρειάζεται να ακούνε τις συζητήσεις μας για να μας προσφέρουν υπερβολικά στοχευμένες διαφημίσεις.
Δείτε ακόμη: Τα έξυπνα κινητά μας θα αντικαταστήσουν τις φωτογραφικές μηχανές;