UPDATE #NOW

H ιστορία πίσω από το Halloween είναι πιο ανατριχιαστική απ' όσο μπορείτε να διανοηθείτε


The Jennettes

5 Νοεμβρίου 2019

H ιστορία πίσω από το Halloween είναι πιο ανατριχιαστική απ' όσο μπορείτε να διανοηθείτε

Το Halloween αποτελεί ίσως την "spookiest" νύχτα του χρόνου. Είναι επίσης ένα όφελος για την οικονομία και τα καταστήματα που κινούνται γύρω από το Halloween. Σύμφωνα με τη National Retail Federation των ΗΠΑ, οι δαπάνες για το Halloween το 2019 έφτασαν τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Oι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το Halloween με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αλλά από πού προέρχονται όλες αυτές οι περίεργες παραδόσεις; Αποδεικνύεται ότι πολλά από αυτά τα έθιμα εμφανίστηκαν πριν από αιώνες. Οι διακοπές για τις απόκριες έχουν αλλάξει, φυσικά, με την πάροδο του χρόνου, μετατρέποντας μια αρχαία παράδοση σε φανταχτερά show που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα.

Ο σκωτσέζος ποιητής Robert Burns βοήθησε να διαδώσει τη λέξη "Halloween" το 1785 μ' ένα ποίημα του με το ίδιο όνομα.

Από πού προέρχεται η λέξη; Σύμφωνα με το Λεξικό Online, είναι στην πραγματικότητα δύο λέξεις που ενώνονται. Το "Hallow" - ή ιερό πρόσωπο - αναφέρεται στους Αγίους Αναργύρους,  1 Νοεμβρίου. Το τμήμα "een" της λέξης σημαίνει την "παραμονή" - ή το βράδυ πριν. Έτσι, βασικά, το Halloween είναι απλώς ένας παλιομοδίτικος τρόπος να λέμε «το βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων» .

jenny.gr

Οι ιστορικοί, επίσης, έχουν συνδέσει το Halloween με το "Samhain", το Celtic festival που γιορτάζει το τέλος του καλοκαιριού στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Νήσο του Μαν. Σύμφωνα με την Κελτική μυθολογία, το πέπλο ανάμεσα στον άλλο κόσμο και τον κόσμο μας κατά τη διάρκεια του Samhain, καθιστώντας ευκολότερο για τα πνεύματα και τις ψυχές των νεκρών να επιστρέψουν. Οι άνθρωποι σύμφωνα με τον μύθο προσέφεραν τρόφιμα για να φτάσουν στην καλή πλευρά αυτών των πνευμάτων και να αναχωρήσουν με τους προγόνους τους.

jenny.gr

Το Halloween έχει συνδεθεί στενότερα με την κολοκύθα, αλλά τα μήλα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του. Tα μήλα κάνουν πολυάριθμες εμφανίσεις στην κελτική μυθολογία και συχνά συνδέονται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το να βάζουν τα μήλα στο στόμα και να τα μεταφέρουν, παραμένει ένα δημοφιλές παιχνίδι για πάρτι. Ο λόγος; Λοιπόν, η παράδοση αυτή αποτελούσε μια μορφή μαντείας γύρω από το Halloween. Οι άνθρωποι βύθιζαν τα κεφάλια τους σε μια δεξαμενή νερού και προσπαθούσαν να δαγκώσουν τα φρούτα που επέπλεαν σε μια αποστολή αναζήτησης των μελλοντικών τους συζύγων.

jenny.gr

Τα περίπλοκα σχέδια με τις κολοκύθες δημιουργούν σίγουρα εντυπωσιακές διακοσμήσεις. Μια νύχτα, όπως λέγεται, ένας συναρπαστικός ντόπιος πιγκουίνος με το όνομα Τζακ παγίδευσε τον Πρίγκιπα του Σκότους σε ένα δέντρο χάνοντας ένα σημάδι του σταυρού στο φλοιό. Σε αντάλλαγμα για να αφήσει τον Σατανά να ανέβει, ο Τζακ ορκίστηκε να μην διεκδικήσει ποτέ την ψυχή του. Όταν πέθανε, ήταν σίγουρος ότι δεν επιτρέπεται να πάει στον ουρανό. Προσπάθησε λοιπόν να επιστρέψει στον παλιό του φίλο, τον Διάβολο. Αλλά ο Διάβολος θύμισε τη συμφωνία, χτυπώντας ένα κομμάτι άνθρακα από την κόλαση στον νεκρό άνθρωπο. Ο νεκρός βγήκε στη συνέχεια, καταδικασμένος να περιπλανάται μέχρι να βρει έναν αιώνιο χώρο ανάπαυσης.

Δείτε ακόμη: Με τι στολή γιόρτασε το Halloween η Alessandra Ambrosio;