UPDATE #NOW

Antico Caffè Greco:  Η ιστορία πίσω από το θρυλικό καφέ της Ρώμης με 260 χρόνια λειτουργίας και πολλούς διάσημους θαμώνες


Έλενα Κρητικού

16 Νοεμβρίου 2019

Antico Caffè Greco:  Η ιστορία πίσω από το θρυλικό καφέ της Ρώμης με 260 χρόνια λειτουργίας και πολλούς διάσημους θαμώνες

Με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου όπου θα κριθεί το μέλλον του πιο ιστορικού καφέ της Ρώμης και ίσως όλης της Ευρώπης, συγκεντρώσαμε τις ελκυστικότερες μνήμες που φυλάσσει μέσα του το Antico Caffè Greco στη Via Condotti, έναν από τους πιο διάσημους δρόμους της αιώνιας πόλης. 

Μαρμάρινα τραπέζια, καλογυαλισμένες καρέκλες με απαλή υφή, χρυσοί καθρέπτες και αμέτρητα έργα τέχνης στον χώρο. Κάπως έτσι φανταζόμαστε το αρχαιότερο καφέ της Ρώμης και το δεύτερο παλαιότερο σε όλη την Ιταλία, μετά το Florian στη Βενετία, Caffè Greco, που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έκανε πολλές προσωπικότητες να ταξιδέψουν μέχρι εκεί για να απολαύσουν τον καφέ τους και να μοιραστούν μια στιγμή έμπνευσης πάνω από το αγαπημένο τους ρόφημα. 

Η πραγματικότητα απέχει ωστόσο, από τις αλλοτινές εικόνες της ανυπέρβλητης δύναμης και φήμης του εμβληματικού καφέ, καθώς το θρυλικό σημείο κινδυνεύει να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου γιατί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αύξηση του ενοικίου που έχουν επιβάλλει οι ισραηλινοί ιδιοκτήτες του. Ανοιχτό μέχρι αργά τα μεσάνυχτα με ξεχωριστές μελωδίες, το καφέ υπήρξε σημείο συνάντησης πολλών γενεών και «στέκι φιλολογικών και καλλιτεχνικών κύκλων». 

jenny.gr

Ζωγράφοι, γλύπτες, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και άλλες μεγάλες προσωπικότητες επισκέπτονταν τον χώρο για να απολαύσουν τον καφέ τους και να μοιραστούν τις ιδέες τους στην ιστορική καφετέρια που ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Nicola della Maddalena, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Ο διάσημος Giacomo Casanova αναφέρει μάλιστα, αρκετές φορές, το καφέ στα γραπτά του, καθώς σύχναζε εκεί με τους φίλους του. 

Μερικές ακόμη διασημότητες που ήταν θαμώνες της καφετέριας ήταν οι Anatole France, Charles Dickens, Friedrich Nietzsche, Mark Twain, Hans Christian Andersen, Nikolai Gogol, (που φημολογείται ότι έγραψε εκεί μέρος από το έργο του, «Νεκρές Ψυχές»), Wagner,  Goethe, Schopenhauer. Από τους νεότερους καλλιτέχνες, θαμώνας του Greco υπήρξε και ο διάσημος ζωγράφος, Salvador Dali. 

jenny.gr

Η χρυσή εποχή για το Caffé Greco έρχεται στη διάρκεια του 18ου αιώνα και εκτείνεται στο πέρασμα των χρόνων, εδραιώνοντας την κυρίαρχη φήμη του παγκοσμίως. Ο 19ος αιώνας που έφερε την ανάπτυξη των καφέ στη Ρώμη, σήμανε και τη μεγάλη ακμή του. Το 1953, το εμβληματικό καφέ, που στεγάζεται σε κτίριο του ισραηλιτικού νοσοκομείου τη Ρώμης,  κηρύσσεται μάλιστα, από το Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ιταλίας, ως «τόπος ιστορικού και εθνικού ενδιαφέροντος».   

Το υπερπολυτελές καφέ χρησιμοποιήθηκε επίσης, για τα γυρίσματα χολιγουντιανών ταινιών με πρωταγωνίστριες την Audrey Hepburn και τον Gregory Peck.  Μετά από 259 χρόνια λειτουργίας και διεθνούς αναγνώρισης, το διάσημο καφέ κινδυνεύει να κλείσει, καθώς η τιμή του ενοικίου έχει αγγίξει τις 120.000 ευρώ τον μήνα. 

Το μεγαλύτερο σημείο αναφοράς του κόσμου συνεχίζει μέχρι σήμερα να θεωρείται στέκι των επιφανών κατοίκων της Ρώμης κι αν σε λίγες ημέρες κλείσει, μαζί του θα καταρρεύσει κι ένα τεράστιο κεφάλαιο διεθνούς εμβέλειας και ιστορίας, συνοδευόμενο από μια γλυκιά νοσταλγία.      

Πηγή φωτογραφιών: wikipedia.org