UPDATE #NOW

Sanna Marin: H νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο αναλαμβάνει την ηγεσία της Φινλανδίας


Μάρθα Κουμπάνη

9 Δεκεμβρίου 2019

Sanna Marin: H νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο αναλαμβάνει την ηγεσία της Φινλανδίας

Η Sanna Marin γίνεται η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο, καθώς αναλαμβάνει την ηγεσία της Φινλανδίας. Η 34χρονη που μέχρι πρότινος ήταν Υπουργός Μεταφορών επιλέχθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έπειτα από την παραίτηση του Antti Rinne και θα ορκιστεί αύριο, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται να ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα.

Η Marin, γεννήθηκε το 1985, μεγάλωσε στην πόλη Pirkala με τις δύο μητέρες της. Παρά το γεγονός ότι αισθανόταν ότι η κοινωνία δεν μπορούσε να αποδεχτεί την οικογένεια της πάντα ένιωθε ότι την υποστήριζαν στα όνειρα της. Όταν αποφοίτησε το Πανεπιστήμιο ακολούθησε το μεταπτυχιακό στη Διοικητική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Tampere, το 2017. Στα 27 της εξελέγη δήμαρχος στην ίδια πόλη και τρία χρόνια αργότερα έγινε βουλευτής.

Η ίδια ζει με τον επί χρόνια σύντροφό της, Markus Räikkönen, και την ενός έτους κόρη τους, Emma. Μετά την νίκη της δήλωσε πως δεν θα εργαστεί όπως οι προκάτοχοί της. "Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη". "Δεν σκέφτηκα ποτέ την ηλικία και το φύλο μου. Σκέφτηκα τους λόγους για τους οποίους μπήκα στη πολιτική και τα πράγματα εκείνα για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος". Ανάμεσα στις προτεραιότητες της είναι το περιβάλλον και μείωση των εκπομπών άνθρακα.