UPDATE #NOW

5 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τα Χριστούγεννα


Έλενα Κρητικού

11 Δεκεμβρίου 2019

5 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τα Χριστούγεννα

Όλοι έχουμε συνδέσει τις γιορτές των Χριστουγέννων με τον Άγιο Βασίλη, τα δώρα και την αγάπη.

Πίσω όμως, από την ομορφότερη γιορτή, υπάρχουν κάποια άγνωστα στοιχεία που συνέβησαν κάποτε και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων στον Α’ Παγκόσμιο

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δυτικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το πεδίο της μάχης για να πουν τα Κάλαντα ο ένας στον άλλον. Το επόμενο πρωί, Γερμανοί στρατιώτες ξεπρόβαλαν από τα χαρακώματα και πλησίασαν τα συμμαχικά στρατεύματα, λέγοντας «Καλά Χριστούγεννα» στα αγγλικά. Δεν ήταν κάποιο κόλπο, χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες βγήκαν για να ανταποδώσουν τις ευχές, δίνοντας τα χέρια και ανταλλάσσοντας τσιγάρα για δώρα. 

Τα Χριστούγεννα στις αποικίες

Από το 1659 έως το 1681, εάν κάποιος έδειχνε φανερά αγάπη για τα Χριστούγεννα, έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και πέντε σελίνια. Καλά καταλάβατε, τα Χριστούγεννα ήταν παράνομα στις πρώτες αποικίες ενώ χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να αναγνωριστεί από το Κογκρέσο η μέρα των Χριστουγέννων ως επίσημη γιορτή.

Όνειρο χριστουγεννιάτικης έμπνευσης

Ο συγγραφέας που έγινε γνωστός κυρίως, μέσα από τον «Ακέφαλο Καβαλάρη», υπήρξε και δημιουργός της εικόνας του Άγιου Βασίλη επάνω στο έλκηθρο. Για την ακρίβεια, στο The Sketch Book of Geoffrey Crayon, ο Washington Irving περιγράφει ένα όνειρο, κατά το οποίο ο Άγιος Νικόλαος ήταν ανυψωμένος στον ουρανό επάνω σε ένα ελαφρύ όχημα. Οι μικρές αυτές ιστορίες έγιναν τόσο δημοφιλείς, που ενέπνευσαν ακόμη και τον Charles Dickens στη δημιουργία του A Christmas Carol. 

Τα Κάλαντα στο Διάστημα

To 1965, δύο αστροναύτες άρχισαν να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα με φυσαρμόνικα, παράγοντας έναν ήχο που δεν μπορούσε να αναγνωριστεί στο διάστημα. Μετά από κάποια λεπτά έντονης σιωπής, μία ομάδα μηχανικών διέκρινε τον ήχο, ενώ σήμερα η συγκεκριμένη φυσαρμόνικα βρίσκεται σε έκθεση στο National Museum of Space & Aeronautics στην Washington.

Η μαγεία πίσω από το γκι

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, πίσω από το γκι κρύβεται κάτι μαγικό. Το φυτό αυτό σύμφωνα με την παράδοση, μπορεί να γιατρέψει πληγές, να αυξήσει τη γονιμότητα και να φέρει καλή τύχη. Μάλιστα, τα ζευγάρια άρχισαν να πιστεύουν ότι πρέπει να φιλιούνται κάτω από αυτό μετά τη Βικτωριανή Εποχή.