UPDATE #NOW

Ροβανιέμι: Το χωριό του Άγιου Βασίλη που από πόλη «φάντασμα», έγινε το αγαπημένο όλων


The Jennettes

28 Δεκεμβρίου 2019

Ροβανιέμι: Το χωριό του Άγιου Βασίλη που από πόλη «φάντασμα», έγινε το αγαπημένο όλων

Το Ροβανιέμι δεν ήταν πάντα το τεράστιο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στην άκρη της Φινλανδίας, που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας ως το αγαπημένο χωριό των Χριστουγέννων.

Ωστόσο το Ροβανιέμι είναι ένα μέρος που έχει γνωρίσει το ακραίο σκοτάδι. Όχι μόνο στους μακρούς χειμερινούς μήνες, όταν ο ήλιος μόλις είναι ψηλά στον ορίζοντα, αλλά και την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Ροβανιέμι  υπήρξε κάποτε ένα συγκρότημα χωριών στην άκρη του Αρκτικού Κύκλου, όπου οι ντόπιοι αυτόχθονες Σάμι εξαρτιόνταν από τη γεωργία, το κυνήγι και την υλοτομία προκειμένου να κρατούν τις οικογένειές τους ζωντανές μέσα από σκληρούς χειμώνες.

Οι τάρανδοι ήταν η μοναδική συντροφιά τους. Οι Σάμι βασίζονταν σε αυτούς για φαγητό, ζεστά ρούχα και μετακίνηση, σε ένα συχνά θανατηφόρο τοπίο. Πολλές από τις παραδόσεις τους επιβιώνουν σήμερα. Όμως, την εποχή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, μια εξόρυξη χρυσού μετέτρεψε το Ροβανιέμι σε μια πολυσύχναστη πόλη. Όταν τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στη Φινλανδία, κατέστρεψαν ό,τι περισσότερο μπόρεσαν από το Ροβανιέμι. Ξύλινα σπίτια, σχολεία και εκκλησίες έγιναν στάχτη. Μόνο το 10% της πόλης παρέμεινε όρθιο.

Μετά τον πόλεμο, ο Άλβαρ Άαλτο, ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της Φινλανδίας, ανέλαβε το δύσκολο έργο να αναστήσει το Ροβανιέμι. Βλέποντας την από τον ουρανό, η σύγχρονη πόλη έχει το περίγραμμα ενός ταράνδου.

Από οικογενειακή θαλπωρή μέχρι περιπετειώδεις εξορμήσεις, το Ροβανιέμι είναι η πόλη που συνδυάζει τα καλύτερα σύγχρονα και παραδοσιακά Χριστούγεννα, ενώ αποτελεί όνειρο πολλών παιδιών που επιθυμούν να επισκεφθούν κάποια στιγμή το χωριό του Άγιου Βασίλη.