UPDATE #NOW

Η Αυστραλία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του 21ου αιώνα


The Jennettes

5 Ιανουαρίου 2020

Η Αυστραλία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του 21ου αιώνα

Κάθε χρόνο στην Αυστραλία υπάρχει μία περίοδος που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών αλλάαυτή τη φορά τα πράγματα ήταν ανεξέλεγκτα.

Θανατηφόρες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε κάθε πολιτεία της Αυστραλίας με την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας να έχει δεχτεί τα χειρότερα πλήγματα. Τα ξένα μέσα αναφέρουν ότι καίνε 200 διαφορετικά ενεργά μέτωπα φωτιάς κυρίως σε χαμηλή βλάστηση, δάση, πάρκα ακόμα και κατοικημένες περιοχές.

Ακόμη, τον Δεκέμβριο ο καπνός στην Μελβούρνη ήταν τόσο έντονος που μετρήθηκε 11 φορές πάνω από το όριο επικινδυνότητας. Μάλιστα οι φλόγες έχουν περάσει και μέσα σε γειτονιές με αποτέλεσμα να έχουν πεθάνει αρκετοί άνθρωποι.

Πολλοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν αυτό που βιώνει η Αυστραλία μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του 21ου αιώνα καθώς 55.000.000 στρέμματα τροπικών δασών, βουνών, στέπας καλλιεργήσιμων εκτάσεων, χωριών και πόλεων, έχουν καεί. Και οι τρομακτικοί αριθμοί της καταστροφής δεν σταματούν εκεί αφού περίπου 480.000.000 ζώα, πτηνά, θηλαστικά, ερπετά, υπολογίζεται ότι έχουν καεί ζωντανά.

Δεκάδες χιλιάδες ζώα μοναδικά στον πλανήτη, κάποια δε και εντελώς άγνωστα σε επίπεδο επιστημονικής ταυτοποίησης έχουν καεί. Έχουν καεί 8.000 κοάλα και όσα επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν ασιτία, λειψυδρία και την ερημοποίηση των οικοσυστηματων τους.

Τα αποθέματα νερού έχουν πέσει κάτω από το 45%, οι υδάτινοι πόροι απειλούνται και μεγάλες ποσότητες από στάχτη και αποκαΐδια.

Στη χώρα διεξάγεται αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της και ολόκληρος ο πλανήτης έχει στρέψει τα βλέμματα σε αυτή την καταστροφή και προσπαθεί να βοηθήσει την Αυστραλία να ξανασταθεί στα πόδια της.