UPDATE #NOW

3+1 facts που θα έπρεπε όλοι να ξέρουν για τα "Παράσιτα" μετά τα τέσσερα Oscars


The Jennettes

10 Φεβρουαρίου 2020

3+1 facts που θα έπρεπε όλοι να ξέρουν για τα "Παράσιτα" μετά τα τέσσερα Oscars

Η 92η απονομή των βραβείων Όσκαρ ολοκληρώθηκε με το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας να πηγαίνει στη νοτιοκορεάτικη ταινία "Παράσιτα", η οποία κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία, γράφοντας ιστορία κι ανανεώνοντας την Ακαδημία. Με αφορμή τη μεγαλύτερη ανατροπή στη χθεσινή βραδιά στο Dolby Theater του Hollywood, υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που κάνουν την ταινία μοναδική και αντάξια των τεσσάρων χρυσών αγαλματιδίων της.

1. Η νοτιοκορεάτικη ταινία που αποτελεί κράμα μαύρης σάτιρας και θρίλερ με αλληγορικά στοιχεία, αποτελεί το πρώτο ξενόγλωσσο φιλμ που κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ενώ ο σκηνοθέτης του, Bong Joon Ho, κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας. Για την ακρίβεια, είναι η μοναδική ταινία που κερδίζει ταυτόχρονα τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας ενώ αναφορικά με το Όσκαρ Διεθνούς ταινίας είναι η πρώτη ταινία από τη Ν.Κορέα που το καταφέρνει.

2. Η ταινία, που είναι "πάντα μπροστά από τον θεατή της, σε κάθε σεκάνς", χρωστάει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της σε μια γυναίκα και το όνομα αυτής είναι Miky Lee. Μπορεί να ήταν μόνο executive producer της ταινίας χωρίς να παραλάβει βραβείο, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο με τη δυναμική της στην απόκτηση των βραβείων της ταινίας.

3. Τα "Παράσιτα" είναι μια ταινία που πάνω απ' όλα κατάφερε να κερδίσει στην αγάπη. Προφανώς, τα μέλη της Ακαδημίας είδαν σε αυτή, τη διαφορετικότητα, ανανεώνοντας το diversity της φύσης των Oscars. Οποιαδήποτε κριτική άλλωστε, έχει αναδείξει την ταινία σε ένα αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο και βαθιά συμβολικό έργο για τη μοντέρνα και αιώνια ταξικότητα, που αξίζει να δει κανείς αν δεν το έχει κάνει ήδη. Κάθε πλάνο είναι περίτεχνα στημένο προκειμένου να προβάλλει το κενό ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους.

4. Εάν ακόμη δεν έχετε πειστεί για να τη δείτε, αξίζει να σας θυμήσουμε ότι τα "Παράσιτα" έκαναν το ντεμπούτο τους στις Κάννες τον περασμένο Μάιο, όπου κέρδισαν το διάσημο βραβείο Palme d'Or του Φεστιβάλ, το πρώτο σε μια σειρά διακρίσεων όχι μόνο για τον Bong Joon Ho αλλά και γενικότερα, για τη νότια Κορέα. Τον Σεπτέμβριο πήγαν στα φεστιβάλ ταινιών Telluride και Toronto, βασικές στάσεις στα φεστιβάλ βραβείων, πριν βγει στις αίθουσες στα μέσα Οκτωβρίου, σπάζοντας το box office και κατακτώντας πλέον τέσσερις χρυσές νίκες στη χθεσινή λαμπερή βραδιά, αφήνοντας τους πάντες άφωνους.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ vap_official_