UPDATE #NOW

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για την παρακεταμόλη, τα αντιφλεγμονώδη και την αύξηση των συμπτωμάτων του ιού


The Jennettes

18 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για την παρακεταμόλη, τα αντιφλεγμονώδη και την αύξηση των συμπτωμάτων του ιού

Μετά την ανησυχία που προκάλεσε στους πολίτες η παρέμβαση της επιστημονικής κοινότητας της Γαλλίας ότι η χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αυξάνει τα συμπτώματα του κορωνοϊού, ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε τα παρακάτω: «Η χρήση της παρακεταμόλης είναι ασφαλέστερη και για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με αυτή τη δραστική ουσία».

Η ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα έγινε έπειτα από την παρέμβαση του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Olivier Véran, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, όταν έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, σε ερώτηση που δέχθηκε ο ειδικός λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως της χρήσης αντιφλεγμονωδών που χρησιμοποιούνται κυρίως ως παυσίπονα και αντιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου. Οπωσδήποτε η άμυνα του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας. Είναι ασφαλέστερη και μετά την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού η χρήση παρακεταμόλης μέχρι να αποσαφηνιστεί εάν όντως τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν τη διάθεση για μία πιο σοβαρή νόσο» 

Όπως συνέχισε, «Μπορούμε να χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη, Depon, Ponstan, όπως είναι και η στρατηγική πολλών γονιών όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους. Περιμένουμε ασφαλή εκτίμηση από την επιστημονική κοινότητα για τα αντιφλεγμονώδη». Μέχρι τις νεότερες επιστημονικές εξηγήσεις, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όποιος από εμάς παρουσιάζει πυρετό, βήχει κι έχει αναπνευστικές δυσκολίες, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί πρώτα έναν γιατρό προτού προχωρήσει σε μεμονωμένες ενέργειες. 

Ασπίδα αυτοπροστασίας μπορεί να γίνει η διατροφή σας και κυρίως, η κατανάλωση βιταμινών που ενισχύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι γνωστή για τον ρόλο της στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλο που η βιταμίνη αυτή δεν μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια, έχει μελετηθεί πως βοηθάει άτομα με αναπνευστικές λοιμώξεις. Ο στόχος της κατανάλωσής της είναι περίπου 200 mg ημερησίως για την πρόληψη των λοιμώξεων.

Η συμβολή μιας άλλης βιταμίνης, που έως και πριν από λίγα χρόνια δεν είχε συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, είναι η βιταμίνη D. Η "βιταμίνη του ήλιου", που είναι γνωστή ως εφόδιο κατά της οστεοπόρωσης, της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος και ευεργετική στον μηχανισμό της όρασης, πλέον συνδέεται ευθέως με την καταπολέμηση των ιώσεων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού. Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός εξοπλισμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη. 

Καλό είναι λοιπόν, να προσφέρετε στον οργανισμό σας την προστασία που απαιτείται μέσα από τη λήψη πλούσιων βιταμινών και να λαμβάνετε μόνο την ουσία της παρακεταμόλης εφόσον είστε πάντα σε επικοινωνία με τον γιατρό σας.