UPDATE #NOW

«Yes, but»: Μια δυνατή ομιλία για την αυτοαπομόνωση των ημερών


The Jennettes

21 Μαρτίου 2020

«Yes, but»: Μια δυνατή ομιλία για την αυτοαπομόνωση των ημερών

Τις τελευταίες ημέρες, οι απόψεις αναφορικά με όσα συμβαίνουν από την εξάπλωση του κορωνοϊού διίστανται και πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Ανάμεσα σε πρόχειρες δηλώσεις και μέτριες απόψεις, αναδύονται και κάποιες σοφές τοποθετήσεις που μοιάζουν να έχουν πολύ γερές βάσεις, παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας τον τελευταίο καιρό.

Ακούγοντας πριν λίγες ώρες εκφωνητή ραδιοφωνικής εκπομπής του BBC, να μιλάει από το Λονδίνο για τις επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊος στη ζωή μας, αξίζει να αναφέρουμε παρακάτω τα όσα είχε να πει, ακριβώς όπως τα καταγράψαμε:

«Ναι, υπάρχει φόβος. Υπάρχει απομόνωση και πανικός. Υπάρχει η πανδημία, όπως και πολλοί θάνατοι. Αλλά λένε πως στη Wuhan μετά από τόσα χρόνια με θόρυβο, μπορείς να ακούσεις και πάλι τα πουλιά να κελαηδούν. Λένε πως μετά από λίγες εβδομάδες απόλυτης ηρεμίας, η ατμόσφαιρα δεν είναι πια αποπνικτική Και γεμάτη καυσαέριο. Αντίθετα, ο ουρανός είναι γαλανός και καθαρός. Λένε πως στους δρόμους της Ασίζης, οι κάτοικοι τραγουδούν ο ένας στον άλλον από τα παράθυρά τους για να ακούνε όσοι είναι μόνοι τους και θέλουν να νιώσουν λίγη ζεστασιά.

Λένε πως ένα ξενοδοχείο στα δυτικά της Ιρλανδίας προσφέρει δωρεάν γεύματα και delivery στους ανθρώπους που ζουν σε καραντίνα. Σήμερα, μια γυναίκα που γνωρίζω, μοίραζε τον αριθμό της στη γειτονιά για να την καλέσουν οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σήμερα, οι εκκλησίες, οι συναγωγές, τα τζαμιά και οι ναοί ετοιμάζονται να καλωσορίσουν τους άστεγους και όσους έχουν εξαντληθεί. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι "μειώνουν ταχύτητα" και ο ένας γίνεται η αντανάκλαση του άλλου.

Παντού σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι κοιτάζουν τον γείτονά τους με διαφορετική ματιά πια. Παντού, οι άνθρωποι καθημερινά ξυπνούν σε μια νέα πραγματικότητα, και παρόλο που νομίζουν ότι ασκούν επιρροή, καλούνται να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά έχει σημασία και πόσο μικρό έλεγχο έχουμε επάνω της.

Οπότε πρέπει να θυμόμαστε ότι, ναι υπάρχει φόβος, που δεν πρέπει όμως, να γίνει μίσος. Υπάρχει απομόνωση, που δεν πρέπει να γίνει μοναξιά. Υπάρχει πανικός, που πρέπει να προφυλαχθεί από το κακό. Ναι, υπάρχει η σωματική αρρώστια, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε να μετατραπεί σε ψυχική ασθένεια. Όπως υπάρχει και ο θάνατος, που μπορεί όμως να αναγεννηθεί μέσω της αγάπης.

Όλα είναι επιλογές που προέρχονται από το πώς επιλέγουμε να ζούμε στο τώρα. Σήμερα, αναπνεύστε, ακούστε. Πίσω από τον θόρυβο που προκαλεί ο πανικός, τα πουλιά τραγουδούν ξανά. Ο ουρανός γίνεται πιο καθαρός, η Άνοιξη έρχεται και πρέπει να θυμόμαστε ότι μας περιβάλλει πάντα η αγάπη. Ανοίξτε τα παράθυρα της καρδιάς σας και παρόλο που δεν θα έχετε τη δυνατότητα να διασχίσετε την άδεια πλατεία, τραγουδήστε!».

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα περισσότερο, τα παραπάνω λόγια έχουν τέτοια δυναμική που ίσως αύριο, ξημερώσει εκείνη η ημέρα όπου τα πουλιά θα ακούγονται περισσότερο από ποτέ!