UPDATE #NOW

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται και επίσημα - Γιατί πρόκειται για μια ιστορική συγκυρία


23 Μαρτίου 2020

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται και επίσημα - Γιατί πρόκειται για μια ιστορική συγκυρία

Επισημοποιήθηκε η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που ήταν προγραμματισμένοι για το προσεχές καλοκαίρι. Ο κορωνοϊός «έσβησε» την ολυμπιακή φλόγα και ύστερα από επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τον πρόεδρο της ΔΟΕ αποφασίστηκε η αναβολή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η νέα ημερομηνία.

Η αναβολή της διοργάνωσης σημαίνει μία ιστορική συνθήκη.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ορισμένες από τις ιστορικές αλλαγές που σημειώθηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα στα χρόνια:
Η έκρηξη του Βεζούβιου το 1906 οδήγησε στην ανάθεση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 από τη Ρώμη στο Λονδίνο, καθώς η Ιταλία διέθεσε τη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της Νάπολης.

Η μοναδική φορά που διεκόπη η τετραετία ανάμεσα σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι προγραμματισμένοι Αγώνες του Βερολίνου του 1916 δεν έγιναν ποτέ, ενώ οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 μεταφέρθηκαν από το Τόκυο στο Ελσίνκι, μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1937. Ο β' παγκόσμιος πόλεμος ακύρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944, ενώ η επιτυχία του Λονδίνου το 1939, επαναλήφθηκε στην πρωτεύουσα της Βρετανίας το 1948.

Μόνο μία πόλη, το Ντένβερ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνήθηκε το δικαίωμα να γίνει «οικοδέσποινα» των Αγώνων, το 1970, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εκεί οι Χειμερινοί Αγώνες του 1976, αλλά η πόλη απέσυρε την υποψηφιότητα το Νοέμβριο του 1972, μετά από δημόσιες αντιδράσεις και περιβαλλοντικές ανησυχίες. Τελικά οι Αγώνες ανατέθηκαν στον Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Υπήρξαν επίσης τρία μεγάλα μποϊκοτάζ - του Μόντρεαλ το 1976, της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984 - αλλά και στις τρεις περιπτώσεις οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Μονάχου το 1972 σημειώθηκε μία αιματηρή επίθεση, γνωστή και ως «Σφαγή του Μονάχου» (σ.σ. σκοτώθηκαν 11 μέλη της ισραηλινής αποστολής που έπεσαν θύματα απαγωγής της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης», ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς), όμως ακόμα κι έτσι οι Αγώνες συνεχίστηκαν μετά από μια 34ωρη αναβολή.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το Τόκιο πραγματοποιήσει τους Αγώνες το 2021 ή και αργότερα, θα είναι η μοναδική φορά που οι τετραετείς αποστάσεις μεταξύ των θερινών Αγώνων διακόπτονται για άλλο λόγο εκτός από πόλεμο - χωρίς να υπολογίζονται οι Αγώνες του 1906 στην Αθήνα, γνωστοί και ως Μεσοολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από τη ΔΟΕ.