Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να εξαπλώνεται και τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων να αυξάνεται, υπάρχουν και κάποιοι λόγοι για να ελπίζουμε ακόμη.
Μπορεί πόλεις ακόμη και χώρες να κλείνουν και πολλοί άνθρωποι να μπαίνουν αναγκαστικά σε περιορισμό μακριά από τους δικούς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όμως θα μπορούσε να πει κανείς πως σε όλο αυτό το χάος της πανδημίας, υπάρχουν και κάποια «οφέλη», που μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον.
Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Με τις χώρες να ανακοινώνουν, η μια μετά την άλλη, lockdown λόγω του κορωνοϊού, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η Κίνα αλλά και η βόρεια Ιταλία κατέγραψαν τεράστια πτώση στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου λόγω της μειωμένης βιομηχανικής δραστηριότητας και κυκλοφορίας των οχημάτων. Ακόμη, ερευνητές στη Νέα Υόρκη δήλωσαν πως τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως το μονοξείδιο του άνθρακα, κυρίως από τα αυτοκίνητα, μειώθηκε σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι.
Καθάρισαν τα κανάλια της Βενετίας
Οι κάτοικοι της Βενετίας παρατήρησαν ένα απρόσμενο φαινόμενο στα κανάλια της πόλης μετά την κρατική οδηγία να παραμείνουν σπίτια τους, λόγω του κορωνοϊού. Ο αποκλεισμός λόγω της πανδημίας ερήμωσε τους δρόμους της Βενετίας και μείωσε την κυκλοφορία στα κανάλια, που δεν διασχίζονται πια από γόνδολες, συντελώντας στο να κατακαθίσουν τα ιζήματα, με το νερό να είναι πια, πιο διαυγές. Το συνήθως θολό νερό στα κανάλια καθάρισε δε τόσο πολύ, που εμφανίστηκαν ακόμη και ψάρια.
Πράξεις ευγένειας και καλοσύνης
Πολλές ιστορίες κυκλοφόρησαν με ανθρώπους σε κατάσταση πανικού να σπεύδουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και χαρτιών υγείας. Ωστόσο, η πανδημία κατάφερε να δημιουργήσει και πολλές πράξεις καλοσύνης σε όλο τον πλανήτη. Δυο κάτοικοι στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1.300 εθελοντές σε 72 ώρες προκειμένου να παραδώσουν τρόφιμα και φάρμακα σε ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της πόλης.
Το Facebook είπε πως χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε τοπικές ομάδες υποστήριξης για τον κορωνοϊό, ενώ παρόμοιες ομάδες έχουν γίνει και στον Καναδά, ξεκινώντας μια «μόδα» που έγινε ευρύτερα γνωστή ως «caremongering».
Τέλος, πάρα πολλοί άνθρωποι δώρισαν χρήματα, μοιράστηκαν συνταγές και ιδέες άσκησης, στέλνοντας εμψυχωτικά μηνύματα σε ηλικιωμένους που βρίσκονται σε απομόνωση και μεταμορφώνοντας ολόκληρες επιχειρήσεις σε κέντρα διανομής τροφίμων.
Ενωμένο το ανθρώπινο είδος
Με τον φόρτο εργασίας και τις δουλειές στο σπίτι είναι πολύ συχνά εύκολο να νιώθει κανείς αποκομμένος από τους γύρω του. Τώρα όμως που η επιδημία επηρεάζει όλους, πολλές κοινότητες κατάφεραν να δεθούν περισσότερο. Στην Ιταλία, όπου έχει εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κόσμος ενώθηκε στα μπαλκόνια του, τραγουδώντας εμψυχωτικά τραγούδια.
Πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με φίλους και αγαπημένους μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων, ενώ άλλοι διοργάνωσαν μέχρι και virtual clubbing μέσω σχετικών εφαρμογών. Πολλοί ήταν οι Ευρωπαίοι που βγήκαν στα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους για να χειροκροτήσουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή της επιδημίας, ενώ φοιτητές Ιατρικής στο Λονδίνο προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά τους επαγγελματίες υγείας.
Η δημιουργικότητα σε άλλο επίπεδο
Με εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες καραντίνας, πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να γίνουν πιο δημιουργικοί. Χρήστες στα social media μοιράστηκαν λεπτομέρειες από τα καινούργια χόμπι τους, μεταξύ άλλων διάβασμα, μαγειρική, πλέξιμο και ζωγραφική.
Και ενώ πολλοί δημόσιοι χώροι έκλεισαν, οι φιλότεχνοι έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις εικονικές περιηγήσεις που έχουν προσφέρει στους χώρους τους μερικές από τις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου, θαυμάζοντας από το σαλόνι τους από διάσημους πίνακες στο Μουσείο του Λούβρου μέχρι κλασικά γλυπτά στο Μουσείο του Βατικανού. Παράλληλα, πολλοί διάσημοι τραγουδιστές αποφάσισαν να κάνουν live μέσα από τα σπίτια τους, βοηθώντας τους fans τους να περάσουν πιο ευχάριστα τον χρόνο τους στο σπίτι.