«Μάσκα 19»: Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν την κωδική λέξη σε φαρμακεία
6 Απριλίου 2020
Την Κυριακή, μια γυναίκα μπήκε σε φαρμακείο στη γαλλική πόλη της Nancy, ένας από τους λίγους δημόσιους χώρους που εξακολουθούν να ανοίγουν αφού η κυβέρνηση επέβαλε lockdown για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Αλλά η γυναίκα δεν ήταν εκεί για να πάρει φάρμακα, ήταν εκεί για να πει στον φαρμακοποιό ότι ο σύντροφός της την είχε κακοποιήσει, ο οποίος λίγο αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία.
Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού αναγκάζει τις χώρες παντού να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για να περιορίσουν την κίνηση των πολιτών τους, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκαν ξαφνικά παγιδευμένα στο σπίτι με τους συντρόφους τους να τις κακοποιούν. Κάποιες δεν είναι σε θέση – ή είναι πολύ φοβισμένες – να καλέσουν την αστυνομία, λένε οι ειδικοί.
Έτσι, η Γαλλία, εμπνευσμένη από ένα παρόμοιο σχέδιο στην Ισπανία, άρχισε να λέει στα θύματα να αναζητούν βοήθεια σε φαρμακεία. Εάν δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά στο κατάστημα, μπορούν απλά να πουν την κωδική λέξη «μάσκα 19».
Η γυναίκα στη Νancy ήταν η πρώτη που ζήτησε βοήθεια από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε την πρωτοβουλία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της Marlene Schiappa, υπουργός ισότητας της Γαλλίας.
Καθώς τα μέτρα για το lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται αυστηρότερα, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι αστυνομικές δυνάμεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανή άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας.
Όντας περιορισμένα στο σπίτι με τον κακοποιό τους, τα θύματα γίνονται πιο ευάλωτα, διότι δεν υπάρχει διαφυγή. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συναισθηματικά αγχωτικά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς στο σπίτι.
Είναι σημαντικό τα θύματα να μην αυτό-ενοχοποιούνται, γιατί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νοσηρή και εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν στην οικογένειά τους.
Τηλέφωνα/emails ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης:
1. Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
2. Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.
3. e-mail: [email protected]
4. Δήμος Αθηναίων/ Γραφείο Ισότητας Τηλ: 210 5244657
5. Win Hellas: 210 8996636
6. Κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών: Αθήνα – 210 5235318 & 5235250, Πειραιάς – 210 4112091 & 4129101