UPDATE #NOW

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Η βία που ασκείται στις γυναίκες κινδυνεύει να πάρει πιο περίπλοκες μορφές την εποχή του κορωνοϊού


The Jennettes

7 Απριλίου 2020

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Η βία που ασκείται στις γυναίκες κινδυνεύει να πάρει πιο περίπλοκες μορφές την εποχή του κορωνοϊού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres απηύθυνε έκκληση παγκοσμίως για την προστασία των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών «στο σπίτι» καθώς οι καραντίνες που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19 επιδεινώνουν το φαινόμενο συζυγικής και ενδοοικογενειακής βίας.

«Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο», τόνισε ο Guterres. 

«Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. «Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και να προβλέψουν πού θα μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης τους απέναντι στην Covid-19», πρόσθεσε. «Πρέπει να δράσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται», επέμεινε ο Guterres. «Μαζί μπορούμε και οφείλουμε να σταματήσουμε τη βία παντού, στις εμπόλεμες ζώνες όπως και μέσα στα σπίτια, την ώρα που προσπαθούμε να νικήσουμε τον Covid-19».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση σε αυτό το στάδιο να υπολογίσει τον αριθμό των γυναικών ή των νεαρών κοριτσιών στον κόσμο που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία λόγω του κατ'οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας του SARS-CoV-2, μια στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία κατά τη διάρκεια της ζωής της

Ο ΟΗΕ κρίνει τέλος ότι η βία που ασκείται στις γυναίκες, κινδυνεύει να πάρει πιο περίπλοκες μορφές: η έκθεση στον κορωνοϊό να χρησιμοποιείται ως απειλή, γυναίκες να διώχνονται από το σπίτι τους χωρίς να έχουν πουθενά αλλού να πάνε, αστυνομία και δικαιοσύνη να κατακλύζονται από υποθέσεις και να βάζουν προτεραιότητες κλπ.

Ο ΟΗΕ ζητά από τις κυβερνήσεις όσον αφορά το θέμα αυτό να συνεχίσουν να προβλέπουν την ύπαρξη κέντρων, στα οποία να μπορούν να καταφεύγουν οι κακοποιημένες γυναίκες και να διατηρήσουν στον ορισμό των βασικών τους υπηρεσιών την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας.