Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω της πανδημίας και οι τρόποι αντιμετώπισής της
The Jennettes
1 Απριλίου 2020
Εν μέσω πανδημίας, τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται όπως και τα κρούσματα του κορωνοϊού.
Στην Ιταλία και την Ισπανία τα SMS και τα emails κακοποιημένων γυναικών που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια, έχουν πάρει πλέον άλλες διαστάσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αύξηση κατά 20% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, 32% στο Παρίσι και 40% στη Νέα Νότια Ουαλία. Στη Γαλλία, ο Υπουργός Εσωτερικών ενεργοποίησε στα φαρμακεία όλης της χώρας ένα σύστημα συναγερμού για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο μίλησε στον Guardian χρησιμοποιώντας το όνομα Alison, ανέφερε πως περνά όλη της τη μέρα στο μπαλκόνι για να ξεφεύγει από τον θύτη. «Είμαι τυχερή που έχω μπαλκόνι», λέει. Πολλά θύματα φοβούνται να καλέσουν, καθώς αν γίνουν αντιληπτά από τους βασανιστές τους θα υπάρξουν «συνέπειες», σε μια περίοδο που δεν μπορούν καν να βγουν από το σπίτι.
Η ενδοοικογενειακή βία χαρακτηρίζεται «σκοτεινό» έγκλημα, γιατί αποτελεί μία μορφή εγκληματικότητας που δύσκολα καταγγέλλεται εξαιτίας του φόβου του θύματος. Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η λεκτική και ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση. Κάποιοι δεν αντέχουν να είναι στο σπίτι τους αναγκαστικά με την οικογένειά τους και ξεσπούν στα δικά τους πρόσωπα, με διάφορους τρόπους και πολύ συχνά με άσκηση σωματικής βίας. Μάλιστα, πολλές φορές η βία μεταξύ ενός αντρόγυνου μεταδίδεται και στα παιδιά, κάνοντας και τα ίδια θύματα αυτής. Εκθέσεις από Κίνα, ΗΠΑ και άλλες χώρες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν μία αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από τη στιγμή εμφάνισης του COVID-19.
Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να περνά συνεχώς ένα πολύ δυνατό μήνυμα κατά της βίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ουσιαστικής υποστήριξης των θυμάτων. Τα θύματα πρέπει να αναζητούν άμεσα την αναγκαία βοήθεια από τους εξειδικευμένους φορείς ή ακόμα και να απευθυνθούν σε έναν δικηγόρο με την αντίστοιχη εξειδίκευση που θα τους συμβουλεύσει.
Είναι σημαντικό τα θύματα να μην αυτό-ενοχοποιούνται, γιατί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νοσηρή και εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν στην οικογένειά τους.
Τηλέφωνα/emails ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης:
1. Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
2. Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.
3. e-mail: [email protected]
4. Δήμος Αθηναίων/ Γραφείο Ισότητας Τηλ: 210 5244657
5. Win Hellas: 210 8996636
6. Κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών: Αθήνα – 210 5235318 & 5235250, Πειραιάς – 210 4112091 & 4129101