UPDATE #NOW

«Παράδειγμα προς μίμηση» η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού


The Jennettes

14 Απριλίου 2020

«Παράδειγμα προς μίμηση» η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού

Τις τελευταίες μέρες γίνονται όλο και περισσότερα ρεπορτάζ σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέκουν το εγκώμιο της χώρας μας και της στάσης της απέναντι στον φονικό ιό.

Το CNN παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για τις κινήσεις της Ελλάδας που τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει καλύτερα από την Ιταλία τον κορωνοϊό. «Γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει καλύτερα τον κορωνοϊό από την Ιταλία», το CNN αναφέρεται στα μέτρα που πήρε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, «όταν ακόμα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένος», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Στο βίντεο γίνεται αναφορά για τα αυστηρά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας από τις 22 Μαρτίου, με τους καθημερινούς ελέγχους στους δρόμους της χώρας από την αστυνομία για την τήρησή τους.

Επίσης, σε δημοσίευμα του Reuters αξιολογείται θετικά η γρήγορη αντίδραση της Ελλάδας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, με το σταδιακό κλείσιμο από τις 10 Μαρτίου όλων των χώρων δημόσιων συναθροίσεων. «Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες υπάκουσαν στην κυβερνητική οδηγία και παρέμειναν σπίτι, ωστόσο η συμπεριφορά λίγων «επιπόλαιων» που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και κατέφυγαν στα νησιά ή στα εξοχικά τους ανάγκασε την Κυβέρνηση να προβεί σε αυτό το μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού» αναφέρει το Reuters. «Είδαμε νωρίς τον επερχόμενο κίνδυνο αυτής της κρίσης Δημόσιας Υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στο πρακτορείο Reuters και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «συστήσαμε γρήγορα Επιτροπές εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων, για να μας συμβουλεύσουν επιστημονικά».

Την ώρα που ο κορωνοϊός έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές περιπτώσεις ανεπαρκούς ηγεσίας και κυβερνησιμότητας, με πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ισπανία να πληρώνουν τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, η Ελλάδα αποτελεί μια αξιοσημείωτη - και ενδεχομένως αναπάντεχη - εξαίρεση, αναφέρει δημοσίευμα από το πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα επικαλείται τη σύγκριση της ταχύτητας αντίδρασης που επέδειξαν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε καταστήματα μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο στη χώρα. Οι Έλληνες πολίτες, υπογραμμίζει το πρακτορείο, έχουν επιδείξει σεβασμό στα μέτρα της καραντίνας, εν μέρει και ως αποτέλεσμα των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ακόμη και η βρετανική εφημερίδα Independent φιλοξένησε άρθρο στο οποίο υπήρχε εκτενής αναφορά στο lockdown που ξεκίνησε από σχολεία και καταστήματα και κορυφώθηκε με την απαγόρευση κυκλοφορίας.