UPDATE #NOW

"Coronavirus hairstyle": Το νέο χτένισμα που υιοθετούν τα παιδιά στην Αφρική θυμίζει το σχήμα του κορωνοϊού και αφυπνίζει


The Jennettes

12 Μαΐου 2020

"Coronavirus hairstyle": Το νέο χτένισμα που υιοθετούν τα παιδιά στην Αφρική θυμίζει το σχήμα του κορωνοϊού και αφυπνίζει

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει αλλαγή στην καθημερινότητα, έχει επιβάλλει τους όρους μιας νέας κανονικότητας και μαζί με την εξάπλωσή του, όπως φαίνεται, έχει γεννήσει και την τάση νέων hairstyles, που σχετίζονται με τη φύση και την ταυτότητά του. 

Σκοπός είναι η αφύπνιση και η διαρκής ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις της πανδημίας, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Κένυα δεν πιστεύει ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας. Η τάση που έχει γίνει γνωστή ως "coronavirus hairstyle", υιοθετήθηκε από τα παιδιά στην ανατολική Αφρική και το σχήμα της κάθε πλεξίδας θυμίζει το σχήμα του κορωνοϊού. H ομοιότητα είναι εκπληκτική ενώ η νέα "μόδα" συνδέεται με την οικονομική αβεβαιότητα που έχει επιφέρει ο εγκλεισμός στο σπίτι ως άμεση συνέπεια της πανδημίας.

 Όπως λένε πολλές μητέρες, "είναι φθηνό και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου, δείχνει δηλαδή πως ο ιός είναι αληθινός, είναι δίπλα μας, όπως και οι συνέπειές του". Το χτένισμα έχει αρχίσει να γίνεται αληθινή τάση στην παραγκούπολη Kibera στην καρδιά της πρωτεύουσας Nairobi στην Κένυα, όπως εξηγούν κομμωτές της περιοχής, με την ελπίδα ότι το νέο hairstyle θα λειτουργήσει σύντομα ως "αποδεικτικό" της ύπαρξης του Covid- 19.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από μία 24χρονη κομμώτρια, την Sharon Refa, "Πολλοί ενήλικες δεν πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός υπάρχει στα αλήθεια, αλλά πολλά παιδιά ευτυχώς, απολυμαίνουν τα χέρια τους και φορούν μάσκες". Συνεπώς, τα παιδιά εκεί κατανοούν καλύτερα τη νέα πραγματικότητα που ορίζει η πανδημία και φροντίζουν να μεταφέρουν σημαντικά μηνύματα στους μεγαλύτερους μέσα από τα χτενίσματα που κάνουν στα μαλλιά τους. 

Μέχρι τη Δευτέρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άγγιξε τα 700 ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τις αρχές, πως ο ιός είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να ξαπλώνεται εντονότερα στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της ανατολικής Αφρικής. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: economictimes.indiatimes.com