UPDATE #NOW

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Οι καλύτερες δράσεις που θα γίνουν φέτος, εν όψει του διαφορετικού εορτασμού


The Jennettes

18 Μαΐου 2020

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Οι καλύτερες δράσεις που θα γίνουν φέτος, εν όψει του διαφορετικού εορτασμού

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». 

jenny.gr

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία «συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εντάσσεται φέτος, το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις Αισθήσεις» του Τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για επισκέπτες με μειωμένη όραση ή τυφλότητα

jenny.gr


Με εφόδια τη μνήμη, τον ήχο και την ποίηση αυτή τη φορά, το κοινό προσεγγίζει ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Πινακοθήκης Γκίκα, αυτό του ελληνικού τοπίου, ξεχωρίζοντας τρεις εικόνες που το αποδίδουν με τη διαύγεια και τον κορεσμό του καλοκαιρινού φωτός. Σήμερα, από τις 17:00 έως τις 18:30, στη διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Το Καλοκαίρι Αυτό: Τρεις Εικόνες για τις Αποσκευές μας», το κοινό μπορεί να εστιάσει στη ματιά του Νίκου Εγγονόπουλου, του Γεράσιμου Στέρη και του Σπύρου Παπαλουκά, και να ακολουθήσει τα βήματά τους στις υπαρκτές ή φανταστικές γωνιές της ελληνική υπαίθρου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μια μνήμη ενός ιδιαίτερου γι’ αυτούς, καλοκαιρινού τοπίου.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης μάς καλεί να δημιουργήσουμε. 

jenny.gr

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020, προσκαλεί μέσα από το site του, μικρούς και μεγάλους, να γιορτάσουν μέσω της Τέχνης και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα! Η φετινή δράση έχει ως σκοπό να αναδείξει τον πολύτιμο ρόλο των Μουσείων, καθώς ως βασικοί πυλώνες του πολιτισμού και της κοινωνίας συμβάλλουν στην ποικιλομορφία και στην κοινωνική συνοχή.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020, η νέα ψηφιακή δράση «Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους» του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και της seveneleven ομάδας θεάτρου γίνεται διαθέσιμη σε όλους, την Δευτέρα 18 Μαΐου στις 18.30. 

jenny.gr

Οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν ένα έργο τέχνης από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Μετά την εισαγωγική παρουσίασή του, θα ακολουθήσει ένας διάλογος εντυπώσεων, ενώ μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες θα πραγματοποιηθεί μία σύντομη περιήγηση στη ζωή του καλλιτέχνη. Η δράση θα ολοκληρωθεί με την επίσημη παρουσίαση του έργου.