Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας: Οι λύσεις των προβλημάτων μας βρίσκονται στη φύση

Παρασκευή 22 Μάιος 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο τον εορτασμό και την ευαισθητοποίηση για την ποικιλομορφία του πλανήτη μας.

Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής στη Γη. Είναι τα πάντα από τα πιο μικροσκοπικά μικρόβια μέχρι τα πιο ψηλά δέντρα, από οργανισμούς που περνούν όλη τους τη ζωή στα βάθη των ωκεανών, μέχρι αυτούς που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους. Βιοποικιλότητα είναι επίσης οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα του ίδιου είδους, διαφορές που για κάποια είδη αντιλαμβανόμαστε άμεσα, όπως αυτές που καθιστούν μοναδική τη μορφή κάθε ανθρώπου.

Το φετινό θέμα - «Οι λύσεις των προβλημάτων μας βρίσκονται στη φύση»- υπογραμμίζει την ελπίδα, την αλληλεγγύη και τη σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία ενός κόσμου που θα είναι σε αρμονία με τη φύση.
 
Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέχρι το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Πώς λοιπόν μπορείτε να ξεκινήσετε και εσείς να κάνετε τη διαφορά από σήμερα κιόλας.

Ξεκινήστε το δικό σας βιολογικό κήπο.

Η αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αυλή σας ή και στο μπαλκόνι σας. Το κλειδί για έναν καλό βιολογικό κήπο είναι να αποφύγετε τη χρήση φυτοφαρμάκων. Φτιάξτε δικό σας, φυσικό οικοσύστημα.

Αγοράστε βιολογικά, βιώσιμα τρόφιμα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το βιολογικό φαγητό δεν είναι απλώς κωδικός για «ακριβές και περίεργες ντομάτες». Τα βιολογικά τρόφιμα δεν έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα ή λιπάσματα, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, όπως στη γονιμότητα του εδάφους 

Εξοικονομήστε ενέργεια.

Μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, ελαχιστοποιείτε την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων σας. Επιπλέον, μειώνετε τη ζήτηση για εταιρείες που καταστρέφουν το περιβάλλον. Ενώ οι μεμονωμένοι άνθρωποι δεν φέρουν την ίδια ευθύνη για το περιβάλλον με τις μεγάλες εταιρείες, είναι ακόμα σημαντικό για όλους μας να διατηρήσουμε τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η σημερινή ημέρα.

Αυξάνει την παραγωγικότητα του οικοσυστήματος.

Όταν υπάρχουν πολλά διαφορετικά ζώα που ζουν σε πολλά διαφορετικά είδη οικοσυστημάτων, τότε όλοι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο και πιο ποικίλο κόσμο. Η βιολογική ποικιλομορφία διασφαλίζει ότι μπορούν να αναπτυχθούν πολλά διαφορετικά είδη καλλιεργειών, τα οποία τροφοδοτούν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και επιτρέπουν επίσης τη φυσική βιωσιμότητα. Επιπλέον, εάν επιτρέπεται η άνθηση πολλών διαφορετικών ειδών οικοσυστημάτων, τότε γίνεται ευκολότερο για τον πλανήτη να ανακάμψει από φυσικές καταστροφές.

Κρατά τους ανθρώπους ζωντανούς.

Όσο πιο διαφορετικά είδη φυτών και ζώων ζουν στη Γη, τόσο πιο εύκολο είναι να επιβιώνουν οι άνθρωποι ως είδος. Αντί να περιοριζόμαστε σε ορισμένα είδη καλλιεργειών και ζώων (που θα περιορίζουν τα μέρη στη Γη όπου θα μπορούσαν να ζουν οι άνθρωποι), η ενθάρρυνση της βιολογικής ποικιλομορφίας σημαίνει ότι η ανθρωπότητα ευδοκιμεί σε όλο τον πλανήτη.

Είμαστε το κυρίαρχο είδος σε αυτόν τον πλανήτη.

Ενώ είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να επιβιώσουν, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι οι άνθρωποι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον πλανήτη οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος. Μπορούμε να είμαστε μια δύναμη για θετική αλλαγή - ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και την ποικιλομορφία - ή μπορούμε να είμαστε μια δύναμη για αρνητική αλλαγή - μορφοποιώντας τον πλανήτη σε κάτι τόσο ανίκανο να συντηρήσει τη ζωή. Δεδομένου ότι έχουμε τη μεγαλύτερη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο, εξαρτάται από εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη με υπευθυνότητα.

Θέλουμε δεν θέλουμε, είτε μας αρέσει είτε όχι, η βιοποικιλότητα όχι μόνο μας περιβάλλει, είμαστε κι εμείς κομμάτι της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα