UPDATE #NOW

Μάσκες και γάντια στο βυθό της Μεσογείου -Το νέο είδος ρύπανσης που έφερε ο COVID-19


27 Μαΐου 2020

Μάσκες και γάντια στο βυθό της Μεσογείου -Το νέο είδος ρύπανσης που έφερε ο COVID-19

Ένα βίντεο από τη γαλλική περιβαλλοντική ΜΚΟ, Opération mer propre που καταγράφει μάσκες και γάντια στο βυθό της Μεσογείου, έχει ανησυχήσει τις γαλλικές αρχές.

Η «Opération mer propre» (Επιχείρηση Καθαρή Θάλασσα) στοχεύει στον καθαρισμό της Μεσογείου. Πραγματοποίησε κατάδυση ανοιχτά της Αντίμπ, στην ακτή κατά μήκος της Κυανής Ακτής. Όπως διαπίστωσε γρήγορα η οργάνωση, στο χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης των πλαστικών ήρθε να προστεθεί και η «μόλυνση του κορωνοϊού», από μάσκες και γάντια προστασίας που καταλήγουν στα νερά της θάλασσας.

«Αυτές τις μάσκες δεν τις είχαμε για καιρό και θα είναι δισεκατομμύρια. Γι'αυτό και συνιστώ προσοχή, πρόκειται για την αρχή ενός νέου είδους μόλυνσης» προειδοποίησε ο Λωράν Λομπάρ, ιδρυτής της οργάνωσης που κατέγραψε τις υποβρύχιες εικόνες και τις πόσταρε στο Facebook.

Βεβαίως, η ρύπανση δεν αφορά μόνο τη θάλασσα, αλλά και τις πόλεις. Στις 14 Μαΐου, μόλις τρεις ημέρες μετά την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία, οι οδοκαθαριστές του Παρισιού κατήγγειλαν μέσω social media το μεγάλο αριθμό μασκών που χρειάστηκε να μαζέψουν από τα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας με βουλευτές σε Γαλλία και Ιταλία να προτείνουν πρόστιμα στους πολίτες που πετούν μεταχειρισμένες μάσκες και γάντια εκτός των κάδων απορριμμάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=a3BrY4aolCc&fbclid=IwAR1tX_4Sh2A60izH58izWbmxigSkjJ9zd4JSj_SA87imRM1rZDJjLMerdqY