Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Όταν τα έμβρυα παραπονιούνται για τον καπνό μέσα από την κοιλιά της μαμάς
Έλενα Κρητικού
31 Μαΐου 2020
Η 31η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Πρόκειται για μία ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιβλαβείς και θανατηφόρες επιπτώσεις της χρήσης και της έκθεσης στον καπνό και για ένα κάλεσμα ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις συνέπειες του συγκεκριμένου εθισμού.
Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες, το κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερα από τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ τα βρέφη που είναι εκτεθειμένα εντός της μήτρας σε τοξίνες του τσιγάρου, μέσω του καπνίσματος της μητέρας ή της μητρικής έκθεσης στον παθητικό καπνό, εμφανίζουν συχνά μειωμένη πνευμονική ανάπτυξη και λειτουργία.
Τα μικρά παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό καπνό κινδυνεύουν από την εμφάνιση και επιδείνωση του άσθματος, της πνευμονίας και της βρογχίτιδας και των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Με αφορμή την ημέρα, ανατρέξαμε σε μία παλαιότερη έρευνα, η οποία είναι βασισμένη σε υπερηχογραφήματα τετραδιάστατης απεικόνισης, και αποκαλύπτει πως τα έμβρυα που έρχονται στον κόσμο από μαμάδες που καπνίζουν, αγγίζουν το πρόσωπό τους μέσα στην κοιλιά πολύ περισσότερο από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν είναι καπνίστριες. Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσει σε μια εγκυμοσύνη, αυτή η μελέτη ωστόσο, δείχνει τις κινήσεις ενόχλησης που κάνει με τα μικροσκοπικά του χέρια το ίδιο το έμβρυο κατά την "επαφή" του με το τσιγάρο.
Credit: Dr Nadja Reissland, Durham University
Η δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Acta Paediatrica, δείχνει ότι τα έμβρυα, τα οποία έχουν μαμάδες που καπνίζουν, αγγίζουν το πρόσωπο και ειδικά το στόμα τους πολύ περισσότερο από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν καπνίζουν. Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Nadja Reissland από το πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την πολυετή της πείρα στα 4D υπερηχογραφήματα, κατάφερε να καταγράψει τις κινήσεις των χεριών και του στόματος των εμβρύων που έρχονται στον κόσμο από καπνίστριες και μη, μαμάδες.
Η γιατρός παρακολούθησε για τις ανάγκες της έρευνας, είκοσι μητέρες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο James Cook του Middlesbrough. Η μελέτη ήταν πιο επικεντρωμένη στην 24η, την 28η, την 32η και την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Όπως διαπίστωσε η Reissland, τα έμβρυα των οποίων οι μαμάδες κάπνιζαν, παρουσίαζαν κατά 58% αύξηση στις κινήσεις του στόματος και 69% αύξηση στο άγγιγμα του προσώπου ή του κεφαλιού τους, σε σύγκριση πάντοτε με τα αγέννητα μωρά όσων μαμάδων δεν κάπνιζαν. Τα πρώτα έμβρυα λοιπόν, προχωρούσαν σε πολύ περισσότερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το στόμα τους ή άγγιζαν περισσότερο το σώμα τους σε σχέση με τα δεύτερα.
"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στη νικοτίνη ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου απ' ότι ασκεί στο ίδιο, το στρες ή η κατάθλιψη", σημειώνει η γιατρός. Ένας από τους ειδικούς της μελέτης, ο Brian Francis από το πανεπιστήμιο Lancaster, προσθέτει μεταξύ άλλων, "Η πρόοδος της τεχνολογίας μάς επιτρέπει να παρατηρήσουμε ό,τι μέχρι σήμερα ήταν κρυμμένο, αποκαλύπτοντας στην προκειμένη περίπτωση πώς το κάπνισμα επηρεάζει την ανάπτυξη ενός εμβρύου μες στην κοιλιά της μητέρας... με τρόπους που ούτε καν φανταζόμασταν ότι μπορεί να υπάρχουν".
Οι δραματικές εικόνες σύμφωνα με τον γυναικολόγο, Manjorie Greenfield, "ενδέχεται να ενεργοποιήσουν τις μητέρες, και ίσως τις αποθαρρύνουν από την ιδέα του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης". Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, αποτελούν το 10% του συνόλου, σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών στην Αμερική.
Η σημερινή ημέρα είναι μία καλή αφορμή να επαναφέρουμε στο μυαλό μας, μελέτες όπως η παραπάνω, αλλά και ένας καλός λόγος για να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες, που κυρίως δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του πλάσματος, που πρόκειται να έρθει στον κόσμο μέσα από εμάς, και κυρίως μέσα από τον δικό μας τρόπο ζωής.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ ooarven