UPDATE #NOW

Τι απέγινε ο 6χρονος που ο Dalai Lama αναγνώρισε ως μετενσάρκωση του Panchen Lama και αγνοείται 25 χρόνια


Μάρθα Κουμπάνη

8 Ιουνίου 2020

Τι απέγινε ο 6χρονος που ο Dalai Lama αναγνώρισε ως μετενσάρκωση του Panchen Lama και αγνοείται 25 χρόνια

Πριν από 25 χρόνια, ο Dalai Lama αναγνώρισε ένα 6χρονο αγόρι ως μετενσάρκωση του Panchen Lama, της δεύτερης σημαντικότερης μορφής του θιβετιανού βουδισμού. Το αγόρι με το όνομα Gedhun Choekyi Nyima λίγο αργότερα εξαφανίστηκε.

Πριν από λίγες ημέρες, η Κίνα δήλωσε ότι είναι απόφοιτος κολεγίου με μια μόνιμη εργασία και πως δεν θέλει ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του να τους ενοχλήσει κανείς. Τα σύντομα αυτά σχόλια, που έγιναν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, προσφέρει μια σπάνια ματιά στη ζωή του 31χρονου πλέον άνδρα.

jenny.gr

Η ιστορία

Ο edhun Choekyi Nyima αναγνωρίστηκε από τον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, ως ο 11ος Panchen Lama, το 1995, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του προκατόχου του. Ωστόσο, το Πεκίνο τον απέρριψε και υπέβαλε γρήγορα τον δικό του υποψήφιο τον Τζιανκάιν Νόρμπου, με την κινεζική κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως είναι ο «πραγματικός» Panchen Lama .

Εγκαθιστώντας τον δικό της Panchen Lama και εξαφανίζοντας τον Gedhun Choekyi Nyima, η Κίνα θέλησε να αποφύγει να γίνει ο νεαρός μια άλλη εξέχουσα φιγούρα της αντιπολίτευσης με την υποστήριξη του Dalai Lama.

Aπό την άλλη, ο Τζιανκάιν Νόρμπου, από τότε που ενηλικιώθηκε κατέχει έναν ολοένα και υψηλότερο ρόλο, μπαίνοντας σε ένα κορυφαίο πολιτικό σώμα, ενώ εμφανίζεται συχνά σε σημαντικά γεγονότα στο Πεκίνο.

Όσο για τον εξαφανισμένο Γκεντούν Τσόκι Νιίμα, παραμένει άγνωστο εάν ξέρει πως έχει επιλεγεί ως Panchen Lama. Σε μια δήλωση αυτή την εβδομάδα που σηματοδοτεί την 25η επέτειο από την εξαφάνισή του, η κυβέρνηση του Θιβέτ δήλωσε πως «η απαγωγή του Panchen Lama από την Κίνα και η βίαιη άρνηση της θρησκευτικής του ταυτότητας, δεν είναι μόνο παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας αλλά και μια βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κατήγγειλε επίσης τη «δίωξη της Κίνας» του Gedhun Choekyi Nyimaκαι κάλεσε το Πεκίνο να «δημοσιοποιήσει στοιχεία για τον Panchen Lama» και να σεβαστεί τη θρησκευτική ελευθερία του Θιβέτ, είχε δηλώσει πέρυσι όταν ο Δαλάι Λάμα νοσηλεύτηκε με πνευμονική λοίμωξη.

Ο πιο σημαντικός σκοπός του Panchen Lama από την πλευρά του Πεκίνου, είναι ο ρόλος που παίζει παραδοσιακά στον εντοπισμό της μετενσάρκωσης του Δαλάι Λάμα που θεωρείται ως ζωντανός θεός από τους Θιβετιανούς Βουδιστές. Με τον σημερινό κάτοχο αυτού του τίτλου, του 84χρονου Tenzin Gyatso, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί ένας διάδοχος αργά ή γρήγορα.

jenny.gr

Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια πως σκοπεύει να ελέγξει αυτή τη διαδικασία, φέρνοντας υπό τον έλεγχό του τις δύο κορυφαίες φιγούρες του θιβετιανού βουδισμού. «Η μετενσάρκωση των ζωντανών Βούδα, συμπεριλαμβανομένου του Δαλάι Λάμα, πρέπει να συμμορφώνεται με τους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς και να ακολουθεί τις θρησκευτικές τελετές και τις ιστορικές συμβάσεις» ανέφερε εκπρόσωπος του επίσημα άθεου κράτους.

Από την πλευρά του, ο σημερινός Δαλάι Λάμα είπε ότι ο διάδοχός του θα μπορούσε να βρεθεί έξω από το Θιβέτ και επίσης πρότεινε να μην μετενσαρκωθεί καθόλου, κάτι που καθιστά τον ίδιο, τον τελευταίο που κατείχε αυτό τον τίτλο.