UPDATE #NOW

Όταν το Black Lives Matter συνάντησε το LGTBQ - Mια αεροφωτογραφία περνά το πιο δυνατό μήνυμα για τον κόσμο και γίνεται viral


Μάρθα Κουμπάνη

25 Ιουνίου 2020

Όταν το Black Lives Matter συνάντησε το LGTBQ - Mια αεροφωτογραφία περνά το πιο δυνατό μήνυμα για τον κόσμο και γίνεται viral

Ακριβώς έναν μήνα πριν, στις 25 Μαΐου 2020, o Aφροαμερικανός George Floyd έχασε τη ζωή του στη Μινεάπολη, στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν διατήρησε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του. Κανείς δεν περίμενε αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Αμερικής αλλά και σε πολλές άλλες χώρες για να καταδικάσουν την βία -αστυνομική και μη- και τις διακρίσεις σε βάρος των μαύρων.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν συχνά σε πεδίο μάχης, μέχρι που απομακρύνθηκαν αγάλματα του Κολόμβου και άλλων αποικιοκρατών που έστεκαν σε πλατείες και κεντρικά πάρκα εδώ και χρόνια. Το κίνημα Black Lives Matter επέστρεψε πιο δυνατό, αφού η ισχύς του ενώθηκε με εκείνη των social media. To Ιnstagram μαύρισε, με τους χρήστες να χρησιμοποιούν μια κατάμαυρη εικόνα και hashtag #blackouttuesday ως ένδειξη συμπαράστασης στο κίνημα και τεράστιες βιομηχανίες όπως αυτες της μουσικής, της μόδας και της ομορφιάς έκαναν σημαντικές δωρεές στη μάχη για τον ρατσιμό.

Από την άλλη, ο Ιούνιος έχει οριστεί μήνας του Pride και ένα άλλο πολύ μεγάλο κίνημα που αγωνίζεται ενάντια στα ρατσιστικά καθεστώτα και τις αντιλήψεις, είναι αυτό της LGTBQ κοινότητας, το οποίο δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση. Αυτές τις ημέρες παρελάσεις του Pride λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά του κόσμου σαν μια τεράστια γιορτή ελευθερίας.

Μια αεροφωτογραφία συγκλονίζει αφού περνά διπλό μήνυμα.  Πρόκειται για μια εναέρια άποψη της Hollywood Boulevard γραμμένη με τις λέξεις "All Black Lives Matter", κοντά στα διάσημα θέατρα TCL Chinese και Dolby, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μετά τον θάνατο του George Floyd. Το μήνυμα ήταν βαμμένο σε χρώματα ουράνιου τόξου για να αντιπροσωπεύσει την ποικιλομορφία στη μαύρη κοινότητα LGBTQ εν μέσω των εορτασμών Pride, που υποστηρίζουν το κίνημα του Black Lives Matter. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Mario Tama για το Getty Images.

jenny.gr

Black Lives Matter

Το Black Lives Matter ( BLM ) είναι ένα διεθνές ακτιβιστικό κίνημα, που προέρχεται από την αφροαμερικανική κοινότητα, το οποίο εκστρατεύει ενάντια στη βία και τον συστημικό ρατσισμό προς τους μαύρους. Το BLM διεξάγει τακτικά διαμαρτυρίες ενάντια στις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς και ευρύτερα ζητήματα, όπως η διαμόρφωση εικόνας με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά, η αστυνομική βαρβαρότητα και η φυλετική ανισότητα στο αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης .

Το 2013, το κίνημα ξεκίνησε με τη χρήση του hashtag #BlackLivesMatter στα κοινωνικά μέσα μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού εφήβου Tρέιβον Μάρτιν τον Φεβρουάριο του 2012. Το κίνημα αναγνωρίστηκε σε εθνικό επίπεδο για τις διαδηλώσεις του στους δρόμους μετά τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών το 2014: Μάικλ Μπράουν και Έρικ Γκάρνερ.

Το καλοκαίρι του 2015, οι ακτιβιστές του Black Lives Matter συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δημιουργοί του hashtag και της παρότρυνσης για δράση, η Alicia Garza, η Patrisse Cullors και η Opal Tometi, επέκτειναν το έργο τους σε ένα εθνικό δίκτυο με περισσότερα από 30 τοπικά τμήματα μεταξύ του 2014 και του 2016. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις στο κίνημα του Black Lives Matter, με τη φράση «All Lives Matter» να εμφανίζεται πριν λίγα χρόνια ως απάντηση στο κίνημα Black Lives Matter.

LGBT

ΛΟΑΤ είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς, το οποίο μερικές φορές συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανς άτομα ως διαφυλικά. Το διεθνές αρκτικόλεξο είναι LGBT ή GLBT (Lesbian, Gay, Bisexual και Transgender). Σε χρήση από το 1990, ο όρος είναι μια προσαρμογή των αρχικών LGB, που αντικατέστησε τον όρο γκέι στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι ακτιβιστές θεώρησαν ότι ο όρος γκέι κοινότητα" δεν αντιπροσώπευε επακριβώς εκείνους στους οποίους αναφερόταν.

Ο όρος αναφέρεται σε όλα τα άτομα εκτός των ετεροφυλοφίλων και των cisgender, (των ατόμων που συμφωνούν με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση), καθώς αυτές οι ομάδες είναι αποδεκτές από την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζουν ρατσισμό. Για να γίνει ορατή αυτή η συμπερίληψη, τελευταία χρησιμοποιείται μία νέα ποικιλομορφία στο αρκτικόλεξο, η οποία προσθέτει το γράμμα Q για τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως queer ή questioning. Το ΛΟΑΤΚ (LGBTQ) εμφανίστηκε το 1996. Κάποιοι συμπεριλαμβάνουν τα ίντερσεξ άτομα, με αποτέλεσμα την επέκταση ΛΟΑΤΙ (LGBTI).

O Pride Month αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εορτασμό των ταραχών του Stonewall, οι οποίες σημειώθηκαν στα τέλη Ιουνίου 1969. Ως αποτέλεσμα, πολλές εκδηλώσεις pride πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα για να αναγνωρίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι ΛΟΑΤ άνθρωποι στον κόσμο. 

Πηγή Φωτογραφιών: Getty/Ideal Image