UPDATE #NOW

Δύο χρόνια από την πύρινη καταστροφή στο Μάτι και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές


The Jennettes

23 Ιουλίου 2020

Δύο χρόνια από την πύρινη καταστροφή στο Μάτι και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη φωτιά στο Μάτι, όμως, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές στην περιοχή, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους, ενώ προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωντάνια στην περιοχή.

Η φωτιά στο Μάτι στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Το νεότερο θύμα ήταν 6 μηνών και το γηραιότερο 93 χρονών. Ο πύρινος εφιάλτης άφησε πίσω του πολύ πόνο, κατεστραμμένες περιουσίες και διαλυμένες ψυχές. Η πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς αρχικά και Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μετέπειτα, μέσα σε λίγα λεπτά. Γύρω στις 18:15 η φωτιά έφτασε στη θάλασσα.

jenny.gr

Από την πυρκαγιά στο Μάτι κάηκαν χιλιάδες σπίτια και οχήματα. Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζοί ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε. Σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί. Ενώ υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού, πλοία της γραμμής, ψαράδες και ιδιωτικά σκάφη ανέλαβαν να περισυλλέξουν όσους ανθρώπους αναζήτησαν σωτηρία στη θάλασσα. Κατά την διάρκεια της εκκένωσης 45 ατόμων από ένα ξενοδοχείο στο Μάτι εκ θαλάσσης, ένα από τα πλοία που συμμετείχε στη διάσωση βυθίστηκε, με αποτέλεσμα και οι 10 επιβάτες εκ των οποίων 2 Πολωνοί τουρίστες να πνιγούν.

Ο πύρινος εφιάλτης είχε ως αποτέλεσμα και την αποτέφρωση τεράστιων εκτάσεων πευκόδασους, ενώ οι υλικές καταστροφές ήταν τεράστιες, καθώς όλο το Μάτι και οι παρακείμενες περιοχές αποτεφρώθηκαν πλήρως. Πάνω από 1.500 κτίρια υπέστησαν ζημιές και πολλά οχήματα καταστράφηκαν.

Σ’ ένα συγκλονιστικό video που αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στο Μάτι και την Κινέτα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς την ανυπολόγιστη ζημιά που προκλήθηκε. Εικόνες και ηχογραφημένα ντοκουμέντα αποτυπώνουν τον τρόπο που όλα έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

https://youtu.be/J7dtl_a9WF4

Η 23η Ιουλίου 2018 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας και στην ελληνική ιστορία. Ευχή όλων μας να μη ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγικές στιγμές.