8 ανατριχιαστικά πράγματα που γνωρίζει το κινητό σας για εσάς και δεν φανταζόσασταν
27 Ιουλίου 2020
To smartphone αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και οι πληροφορίε ςπου δίνουμε σε αυτό είναι πολλές. Με τόσους κωδικούς πρόσβασης, άδειες και παρακολούθηση τοποθεσίας, τα smartphone συλλέγουν πολλά δεδομένα για εσάς. Να τι πρέπει να γνωρίζετε για όλα όσα ξέρουν. (Συμβουλή: Ίσως είναι ώρα να αλλάξετε ορισμένες ρυθμίσεις απορρήτου.)
Κάθε μέρος που βρεθήκατε ποτέ
Τόσο τα Android όσο και τα iPhone διαθέτουν εσωτερικές συσκευές παρακολούθησης που μπορούν να δουν την τοποθεσία σας σε οποιοδήποτε δεδομένο σημείο. Κρυμμένη στις ρυθμίσεις iPhone και Android βρίσκεται η ρύθμιση "Υπηρεσίες τοποθεσίας". Εάν η δική σας είναι ενεργοποιημένο, το τηλέφωνό σας πιθανότατα έχει δημιουργήσει μια αρκετά μεγάλη λίστα με τα μέρη που έχετε επισκεφτεί. Αυτή η λειτουργία καταναλώνει πολύ διάρκεια ζωής της μπαταρίας, και έτσι πολλοί χρήστες την έχουν απενεργοποιήσει. Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές όπως η Uber ή η Airbnb την ενεργοποιούν όταν τις εξουσιοδοτείτε. Και όλες αυτές οι πληροφορίες που ξέρει το smartphone σας για εσάς είναι χρήσιμες για τους χάκερ.
Όλα όσα είπατε στη Siri
Η Apple συλλέγει δεδομένα από τη Siri για «να σας καταλάβει καλύτερα και να αναγνωρίσει τι λέτε», σύμφωνα με τη συμφωνία άδειας χρήσης λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρακολουθεί οτιδήποτε από τον τρόπο που προφέρετε λέξεις έως τις τάσεις στις αναζητήσεις στη Siri. Ωστόσο, οι πληροφορίες που μαθαίνει η Siri συνδέονται στο τηλέφωνό σας με ένα τυχαίο αναγνωριστικό - αντί για τον λογαριασμό σας στην Apple- να διασφαλιστεί η ανωνυμία.
Τα προσωπικά σας IDs
Η εταιρεία smartphone Android OnePlus με έδρα την Κίνα βρέθηκε να χρησιμοποιεί προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης (όπως κωδικούς πρόσβασης συσκευής) των χρηστών. Εξήγησαν ότι χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες για να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη και ευτυχώς επέστρεψαν την παραβίαση απορρήτου. Και μετά το σκάνδαλο Facebook και Cambridge Analytica, αναρωτιόμαστε αν άλλες εταιρείες τεχνολογίας κρύβουν πράγματα από τους χρήστες τους.
Οι κωδικοί σας
Έχετε συνδεθεί ποτέ σε μια εφαρμογή ή ιστότοπο στο smartphone σας και όταν σας ζητήθηκε να αποθηκεύσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, έχετε απαντήσει "Ναι";. Είναι βολικό και εύκολο καθώς εξοικονομούμε χρόνο που χρειάζεται για να συνδεθoύμε. Ωστόσο, θέλετε πραγματικά η Google, το smartphone σας και ορισμένοι από αυτούς τους ιστότοπους να αποθηκεύουν τις πληροφορίες σας; Μάλλον όχι. Δοκιμάστε τον παλιομοδίτικο τρόπο - απλώς γράψτε τους κωδικούς πρόσβασής σας σε ένα έγγραφο υπολογιστή ή, ακόμα καλύτερα, με χαρτί και στυλό (απλά μην το χάσετε)!
Κάθε μήνυμα που στέλνετε
Εάν είστε χρήστης iPhone που διαγράφει συνομιλίες γραπτών μηνυμάτων / iMessage σας έχουμε μια έκπληξη: Αυτές οι συνομιλίες υπάρχουν πιθανότατα ακόμη. Η Apple διατηρεί τα μηνύματα σε κρυπτογραφημένη μορφή "για περιορισμένο χρονικό διάστημα" προτού διαγραφούν πραγματικά, απλώς για να "διασφαλιστεί ότι παραδίδονται και διαβάζονται σωστά". Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Apple δεν αποκάλυψε πόσο καιρό είναι «μια περιορισμένη χρονική περίοδος». Ίσως είναι πέντε λεπτά, αλλά ίσως είναι χρόνια.
Όλες οι πληροφορίες που έχετε δώσει στην Google
Τα Android υποστηρίζονται από εφαρμογές Google (σκεφτείτε: Chrome, Play Store, Gmail κ.λπ.). Μόλις συνδεθείτε στο Android σας με τα στοιχεία σύνδεσής σας στη Google, το τηλέφωνό σας είναι συνδεδεμένο με όλους τους άλλους λογαριασμούς σας Google. Μόλις συνδεθείτε, το τηλέφωνό σας θα έχει πρόσβαση σε όλα όσα κάνει η Google, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας και του τύπου των τηλεφωνικών σας κλήσεων, της συσκευής σας, της τοποθεσίας και πολλά άλλα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να εμποδίσετε τη Google να εισχωρήσει στα δεδομένα τοποθεσίας σας.
Πόσο γρήγορα ταξιδεύετε
Έχετε λάβει ποτέ μια ειδοποίηση για το iPhone που έλεγε: "Θα χρειαστείτε x λεπτά για να φτάσετε στην x τοποθεσία (που επισκέπτεστε συχνά); Ανατριχιαστικό, σωστά; Αυτό σχετίζεται με τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Όχι μόνο το iPhone σας παρακολουθεί την τοποθεσία σας, αλλά επίσης γνωρίζει τον χρόνο άφιξης και αναχώρησης. Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας στις ρυθμίσεις. Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, όπως το Uber ή το Facebook, έχουν απενεργοποιήμένες και αυτές τις υπηρεσίες τοποθεσίας.
Όλες οι πληροφορίες που έχετε δώσει στις εφαρμογές σας
Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που καλύπτουν τόσο συσκευές Android όσο και συσκευές iPhone που παρακολουθούν μεγάλο όγκο δεδομένων των χρηστών τους. Εάν μεταβείτε στις ρυθμίσεις του smartphone σας, μπορείτε να ελέγχετε τον αριθμό των πληροφοριών που λαμβάνουν αυτές οι εφαρμογές. Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές όπως το Facebook απαιτούν να ελέγχετε τις ρυθμίσεις σας εντός της εφαρμογής. Επιπλέον μερικές φορές όταν αλλάζετε αυτές τις ρυθμίσεις, η προσβασιμότητα της εφαρμογής μειώνεται. Για παράδειγμα, εάν απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας στο Facebook, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία "Check In" στην εφαρμογή.