Δύο αστροναύτες της NASA επιστρέφουν στη Γη με προσυδάτωση που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια

The Jennettes
Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020

Δύο αστροναύτες της NASA ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Γη με προσυδάτωση μετά από 45 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian. H ιστορική στιγμή αναμένεται να καταγραφεί σήμερα με το διαστημικό σκάφος της SpaceX, Crew Dragon, με προσυδάτωση στη Florida καθώς ο τυφώνα Isaias, που πλήττει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, μοιάζει να είναι τώρα εξασθενημένος. Οι Robert Behnken και Douglas Hurley επιστρέφουν λοιπόν, σήμερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου εκτοξεύτηκαν τον Μάιο με σκάφος της SpaceX.

«Ήταν δύο υπέροχοι μήνες και εκτιμούμε όλα όσα κάνατε ως πλήρωμα για να μας βοηθήσετε να αποδείξουμε τι μπορεί να κάνει το Dragon στην παρθενική του πτήση», σημείωσε ο Hurley σε άλλο μέλος πληρώματος που παραμένει, καθώς το διαστημικό σκάφος ετοιμαζόταν για το 21ωρο ταξίδι του στη Γη. Μάλιστα, η τελευταία φορά που αστροναύτες κατέληξαν στον ωκεανό κατά την επιστροφή τους, ήταν τον Ιούλιο του 1975 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής Apollo.  

Από τότε, οι αστροναύτες προσγειώνονταν σε έδαφος, είτε με σκάφος της NASA είτε με κάψουλα Soyouz της αντίστοιχης ρωσικής υπηρεσίας.  Αν όλα δρομολογηθούν βάσει σχεδίου, η προσυδάτωση θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία που πλέον θα διαθέτει τουλάχιστον ένα εμπορικό σκάφος για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα από αμερικανικό έδαφος.  

Η προσυδάτωση είναι το τελευταίο βήμα της αποστολής που σχεδιάστηκε για να ελέγξει το σύστημα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της SpaceX. Σε μια συνέντευξη Τύπου μετά την εκτόξευση του σκάφους τον Μάιο, ο ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk τόνισε πως δεν ήταν σε θέση να «πανηγυρίσει τον θρίαμβο ακόμα», λέγοντας πως «η επιστροφή ίσως είναι πιο επικίνδυνη από την εκτόξευση».  Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και να έχουμε κάνει τα πάντα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το αυξημένο ρίσκο επικινδυνότητας της επιστροφής τους στη Γη».