UPDATE #NOW

Το νέο video από τη σύλληψη του George Floyd πριν το τελευταίο "I can't breathe"


The Jennettes

5 Αυγούστου 2020

Το νέο video από τη σύλληψη του George Floyd πριν το τελευταίο "I can't breathe"

O George Floyd έχασε τη ζωή του στις 25 Μάη του 2020, καθώς δολοφονήθηκε από Λευκό αστυνομικό, ο οποίος για σχεδόν εννέα λεπτά πατούσε τον λαιμό του με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν έκανε λόγο για δολοφονία μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Τα όσα συνέβησαν μετά τον θάνατό του είναι γνωστά, όπως και οι έντονες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στις περισσότερες γωνιές του κόσμου υπό το σύνθημα "I can't breathe". Ωστόσο, εκείνο που δεν είχε γίνει γνωστό, είναι ένα νέο video που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες από τη Daily Mail, και καταγράφει τη σύλληψη του George Floyd από τη στιγμή που οι αστυνομικοί πλησιάζουν το αυτοκίνητό του μέχρι που αφήνει την τελευταία του πνοή. 

Η εφημερίδα δημοσιοποίησε αποσπάσματα του υλικού από τις κάμερες των δύο αστυνομικών που εμπλέκονται στην σύλληψη του Floyd, που πέθανε όταν ο πρώην αστυνομικός Derek Chauvin, ο οποίος είναι λευκός, γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν οκτώ λεπτά ενώ ο Floyd εκλιπαρούσε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Τα video, που η βρετανική εφημερίδα χαρακτήρισε «διαρροές», δείχνουν περίπου 10 λεπτά από την κάμερα που έφερε στη στολή του ο αστυνομικός, Thomas Lein και σχεδόν 18 λεπτά από εκείνη του J. Alexander Kueng. 

O Lein πλησιάζει τον Floyd και προσπαθεί να τον βγάλει έξω από το αυτοκίνητό του ενώ τον σημαδεύει με όπλο. Ο αδικοχαμένος Floyd ακούγεται να ικετεύει τον αστυνομικό, λέγοντας «Σας παρακαλώ, μην με πυροβολήσετε». Οι αστυνομικοί καταγράφουν το όνομά του και την ημερομηνία γέννησης και τους λένε πως τον σταμάτησαν επειδή υποτίθεται πως χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα. Τον οδηγούν προς ένα περιπολικό και ο Floyd πέφτει στο έδαφος, εκλιπαρώντας τους να μην τον βάλουν μέσα. 

Οι αστυνομικοί τού περνούν χειροπέδες και του λένε να σταματά να αντιστέκεται. Σε κάποιο σημείο, ο Lein λέει πως νομίζει ότι ο Floyd «έχει πάρει κάτι». «Γιατί κλαίγεται και δεν μας δείχνει τα χέρια του; Γιατί φέρεται έτσι περίεργα;», ρωτά την σύντροφο του Floyd. «Δεν έχω ιδέα», απαντά εκείνη. «Επειδή τον έχουν πυροβολήσει ξανά. Έχουμε πάντα πρόβλημα όταν έρχονται, ειδικά όταν κάποιος τον σημαδεύει έτσι», συνεχίζει. 

Στο video μάλιστα, ο Αφροαμερικανός ρωτάει αν οι αστυνομικοί θα τον πυροβολήσουν, λέγοντας ότι έχει κλειστοφοβία  και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καθίσει μέσα στο αυτοκίνητο. «Αλήθεια είμαι κλειστοφοβικός. Θα πεθάνω εκεί μέσα. Θα πεθάνω, φίλε», είναι τα λόγια που επαναλαμβάνει. Οι αστυνομικοί τον τραβούν μέσα στο αυτοκίνητο ενώ τους λέει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Το θύμα τότε ρίχνεται με την βία στο πεζοδρόμιο όπου ακούγεται να φωνάζει την μητέρα του και να επιμένει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Τα τελευταία λόγια του George Floyd είναι, «Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ»...

«Μέχρι το χρώμα του δέρματός σου να είναι ο στόχος, δεν θα καταλάβεις», Angela Davis