UPDATE #NOW

Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να αφήσει εκτός αγοράς εργασίας τις γυναίκες


The Jennettes

5 Οκτωβρίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να αφήσει εκτός αγοράς εργασίας τις γυναίκες

Κι όμως, η πανδημία του κορωνοϊού εκτός των πολλών συνεπειών που θα φανούν όσο περνούν τα χρόνια, απειλεί να «καταστρέψει» χρόνια εξέλιξης και επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών.

Το ποσοστό στην αγορά εργασίας των γυναικών ηλικίας από 25 έως 54 ετών υποχώρησε στο 74,2% τον Σεπτέμβριο, από 74,9% τον Αύγουστο, ένα ποσοστό το οποίο είχε σημειώσει υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Ταυτόχρονα, οι Αφροαμερικανοί -οι οποίοι είναι εκείνοι που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στις θέσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες- είδαν βελτίωση αναφορικά με την απασχόληση, καθώς το χάσμα μεταξύ της ανεργίας μεταξύ Λευκών και Μαύρων συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Οι γυναίκες, ειδικά εκείνες που έχουν μικρά παιδιά, αποσύρονται από την αγορά εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό μετά το αποκορύφωμα της πανδημίας, καθώς πολλά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί.

Η McKinsey & Company μαζί με τη LeanIn πραγματοποίησαν την έρευνα για τη θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας. Σαράντα χιλιάδες συμμετέχουσες απάντησαν στις ερωτήσεις τους και διαπιστώθηκε πως ο κορωνοϊός γιγάντωσε τις προκλήσεις, που ήδη αντιμετώπιζαν, ενώ έφερε κι άλλες, νέες, στον δρόμο τους. Το 25%, μάλιστα, αποκάλυψε πως σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί και να αφιερωθεί στη φροντίδα της οικογένειας.