UPDATE #NOW

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 απονεμήθηκε στην εξαιρετική Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck


The Jennettes

8 Οκτωβρίου 2020

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 απονεμήθηκε στην εξαιρετική Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck

Το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε πριν λίγο στην Αμερικανίδα ποιήτρια, Louise Glück.

Η ποιήτρια κέρδισε το βραβείο χαρακτηριστικά, για την «αδιαμφισβήτητη ποιητική της φωνή που με λιτή ομορφιά μετουσιώνει την ατομική ύπαρξη σε παγκόσμια».

Την ανακοίνωση της βράβευσης έκανε η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη ενώ η Louise είναι ήδη πολυβραβευμένη ποιήτρια. Το 1992 της απονεμήθηκε μεταξύ άλλων, το Βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της «The Wild Iris». Μάλιστα, το 2003 απέκτησε τον τίτλο της 12ης «Poet Laureate» της Αμερικής ενώ στις 19 Νοεμβρίου 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό «Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης» για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night».

https://instagram.com/p/CGFInOoA5TT/

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1943, σήμερα η Louise Glück ζει στο Cambridge της Μασαχουσέτης και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Καταπιάνεται με διάφορα ζητήματα στην ποίησή της, όπως είναι η απώλεια, η ματαίωση, η απομόνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 δεν απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μετά και την εμπλοκή μελών της Σουηδικής Ακαδημίας σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Το βραβείο αποδόθηκε την επόμενη χρονιά μαζί με αυτό του 2019 στην Olga Tokarczuk και τον Peter Handke.

Τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1901 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.