10 χρόνια Instagram: H πρώτη φωτογραφία, το αυγό και ο Cristiano Ronaldo

The Jennettes
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

Ήταν στις αρχές του 2010, όταν οι Kevin Systrom και Mike Krieger δημιουργούσαν το Burbn, ένα mobile check-in app. Το αποτέλεσμα θύμισε το πολύ δημοφιλέστερο Foursquare, κι έτσι επικεντρώθηκαν στο photo-sharing, μία από τις αγαπημένες συνήθειες των χρηστών του Burbn ούτως ή άλλως. Μετονόμασαν την εφαρμογή τους σε Instagram, συνδυασμός των όρων "instant camera" και "telegram".

Η ζωή του Instagram ξεκινά από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε στο App Store, δηλαδή στις 6 Οκτωβρίου 2010. Μέσω των συσκευών της Apple, και κυρίως του iPhone, απέκτησε υπόσταση, έγινε δημοφιλές και στη συνέχεια  απογειώθηκε.

Σήμερα, το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, με περισσότερους από τους μισούς να συνδέονται καθημερινά.

Η πρώτη φωτογραφία

Η πρώτη φωτογραφία, που ανέβηκε στο Instagram, ήταν ασφαλώς του co-founder Kevin Systrom. Τον Ιούλιο του 2010, μόλις λίγο πριν η πλατφόρμα ανοίξει στο κοινό, ανέβασε μία φωτογραφία ενός αδέσποτου σκύλου που συνάντησε σε δρόμο του Μεξικού, με caption "test".

Η εξαγορά από το Facebook

Στις 9 Απριλίου 2012, το Facebook αγόρασε το Instagram έναντι $1.000.000.000 σε μετρητά και μετοχές, με αρχικό σχέδιο η διαχείρισή του να παραμείνει ανεξάρτητη. H συμφωνία ολοκληρώθηκε τελικά στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Σύμφωνα με το Wired, ο Systrom έγινε κατά 400 εκατ. δολάρια πλουσιότερος.

Το αυγό

Στις 4 Ιανουαρίου του 2019, στον λογαριασμό @world_record_egg ανέβηκε μία φωτογραφία που απεικονίζει ένα αυγό σε λευκό φόντο. Η συγκεκριμένη εικόνα έσπασε κάθε ρεκόρ σε likes, έχοντας μέχρι αυτή τη στιγμή 54.861.955. Άφησε έτσι δεύτερη την φωτογραφία της Stormi Webster, της κόρης της Kylie Jenner. Το πιο διάσημο αυγό όλων των εποχών είναι μία φωτογραφία που ανέβασε στο Shutterstock το 2015 ο Ρώσος φωτογράφος Serghei Platanov με τίτλο "eggs isolated on white background".

Το Instagram σε αριθμούς

Καθημερινά, γίνονται 100 εκατ. δημοσιεύσεις και 4,2 δισ. likes, με το hashtag #love να είναι εκείνο που έχει χρησιμοποιηθεί τις περισσότερες φορές, (περίπου 2.000.000.000). Οι ενεργοί χρήστες του αυτή τη στιγμή είναι 1.080.000.000 σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ 500 εκατ. χρήστες παρακολουθούν stories καθημερινά. Μάλιστα, ο Cristiano Ronaldo έχει 239 εκατ. followers, κάτι που τον καθιστά τον απόλυτο σταρ του Ιnstagram.