UPDATE #NOW

Moonranger: Το ρομπότ που θα αναζητήσει πάγο και σπήλαια στη Σελήνη


The Jennettes

16 Οκτωβρίου 2020

Moonranger: Το ρομπότ που θα αναζητήσει πάγο και σπήλαια στη Σελήνη

Συμφωνία με το Carnegie Mellon University και την Astrobotic για την κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος, που θα μπορούσε να αποσταλεί και προσεδαφιστεί στη Σελήνη ακόμα και το 2021, έκλεισε η NASA.

To συγκεκριμένο όχημα, υπό την ονομασία MoonRanger, θα έχει μέγεθος βαλίτσας και το βάρος του στη Γη θα είναι περίπου 10 κιλά. Προορίζεται να είναι γρήγορο και αυτόνομο ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί εξερευνητικές αποστολές μακράς εμβέλειας μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας- το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα ρομπότ μπορεί να επιχειρεί στη Σελήνη πριν την έλευση της σεληνιακής νύχτας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών της, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά του συστήματα.

«Η δυνατότητα αυτή θα αλλάξει τα δεδομένα ως προς την εξερεύνηση που είναι δυνατή μέσω βραχυπρόθεσμων “αποστολών εβδομάδας”» είπε ο Γουίλιαμ «Ρεντ» Γουΐτακερ, διευθυντής του Field Robotics Center, που θα ηγηθεί της ανάπτυξης και της κατασκευής του MoonRanger. Το όχημα είναι σχεδιασμένο για την παραγωγή λεπτομερών 3D χαρτών του εδάφους της Σελήνης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση των πολικών περιοχών για ίχνη πάγου ή κρατήρων/ λάκκων για εισόδους σε σεληνιακά σπήλαια.