UPDATE #NOW

Ο Μάνος Χατζιδάκις, η Αμερική και η άγνωστη ιστορία της «Μπαλάντας των αισθήσεων και των παραισθήσεων»


23 Οκτωβρίου 2020

Ο Μάνος Χατζιδάκις, η Αμερική και η άγνωστη ιστορία της «Μπαλάντας των αισθήσεων και των παραισθήσεων»

Στα μέσα των 60’s ο Μάνος Χατζιδάκις βρίσκεται στην Αμερική για το ανέβασμα της παράστασης Ίλια Ντάρλινγκ. Εκείνο το διάστημα γνωρίζεται με την ποπ και ροκ κουλτούρα της χώρας, κι έτσι πραγματοποιείται η συνεργασία με το συγκρότημα New York Rock and Roll Ensemble, από την οποία «γεννιέται» το άλμπουμ Reflections.

Μια μέρα, ο Μάικλ Κέιμεν, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος που έπαιζε κίμπορντς και όμποε, συστήνει στον Χατζιδάκι έναν στενό του φίλο, επίσης μουσικό, τον Σον Φίλιπς που θα συμμετάσχει μαζί τους σε κάποιες κοινές συναυλίες.

Ο ίδιος θυμάται για τη γνωριμία του με τον Χατζιδάκι: «Γνώρισα τον Μάνο μέσω του Μάικλ Κέιμεν που ήταν αγαπημένος μου φίλος και μέλος του συγκροτήματος New York Rock and Roll Ensemble. Λίγο νωρίτερα, το γκρουπ και ο Μάνος είχαν συνεργαστεί για τη δημιουργία του γνωστού άλμπουμ Reflections. Από τότε οι Μάικλ και Μάνος διατήρησαν μια στενή φιλία. Με τον Μάικλ πήγαμε αρκετές φορές στο διαμέρισμα του Χατζιδάκι στη Νέα Υόρκη. Ξέρεις, ακόμα και σήμερα, όταν ξυρίζομαι βάζω after shave Vetiver κάτι που έμαθα από τον Μάνο. Μπαίνοντας στο διαμέρισμά του, το πρώτο πράγμα που μύριζες ήταν after shave Vetiver και τσιγάρα Gauloises».

Την ίδια χρονιά, οι Μάνος και Φίλιπς συναντιούνται ξανά, αυτή τη φορά στη Ρώμη. Ο συνθέτης τού ζητά να γράψει στίχους και να τραγουδήσει στο ομώνυμο soundtrack της ταινίας Martlet’s Tale που θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για ιταλική παραγωγή βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκολας Ντελμπάνκο και σε σκηνοθεσία του Τζων Κράουδερ. Το καστ αποτελούταν από Ιταλούς και Έλληνες ηθοποιούς, όπως οι Κατίνα Παξινού, Τάκης Εμμανουήλ, Λεοπόλντο Τριέστε, Μαρκ Φιορίνι, Αλέκα Παΐζη κ.ά.

Ο Σον Φίλιπς θυμάται να αυτοσχεδιάζει πολύ κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης των κομματιών, ενώ όταν τελείωσε, ο συνθέτης τού είπε «Ξέρεις κάτι; Είσαι η Ίμα Σουμάκ της ποπ».

Ο ερμηνευτής χαρακτηρίζει πολύ ευφυή τον Χατζιδάκι και λέει για εκείνον «Θυμάμαι ότι ήταν πάντα ευγενέστατος και με πολύ χιούμορ. Όσον αφορά στη δουλειά του θα τον χαρακτήριζα σαν Συνθέτη των Συνθετών. Μαζί βγάλαμε 3-4 τραγούδια, όλα κοντά στο κυρίως θέμα της ταινίας, με δικούς μου στίχους». Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.