Τι σημαίνουν τα μυστηριώδη ραδιο-σήματα που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο εσωτερικό του γαλαξία μας

The Jennettes
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι κατάφερε να εντοπίσει για πρώτη φορά στο γαλαξία μας αστραπιαίες και υπέρλαμπρες εκπομπές ραδιοκυμάτων (Fast Radio Burst-FRB), καθώς και την πηγή της προέλευσης τους.

Πρόκειται πιθανότατα για μάγναστρο (magnetar), δηλαδή ένα ταχέως περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων που διαθέτει ένα τρομερά ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Οι έντονα φωτεινές και υψηλής ενέργειας αναλαμπές FRB είναι από τα πιο ισχυρά αλλά και μυστηριώδη έως τώρα φαινόμενα στο σύμπαν, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια απόλυτα ικανοποιητική εξήγηση για τη δημιουργία και την προέλευση τους. Σε χρόνο πολύ μικρότερο του ενός δευτερολέπτου, απελευθερώνεται ενέργεια πάνω από 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους δεδομένα παρατηρήσεων που να δείχνουν ότι τα μάγναστρα -μια ειδική περίπτωση των πάλσαρ- όντως μπορούν να προκαλέσουν FRBs.  Οι επιστήμονες είχαν πρόβλημα να εντοπίσουν την προέλευση τέτοιων συχνοτήτων επειδή είναι τόσο σύντομες, απρόβλεπτες και προέρχονται από πολύ μακριά. Μερικές από τις προτεινόμενες εξηγήσεις για το τι θα μπορούσε να τις προκαλεί είναι ο θάνατος αστεριών ή κάποια εξωγήινη τεχνολογία.