UPDATE #NOW

Από την Κένυα μέχρι και την Αυστραλία: Ο μητρικός θηλασμός σε πέντε χώρες του κόσμου


The Jennettes

5 Νοεμβρίου 2020

Από την Κένυα μέχρι και την Αυστραλία: Ο μητρικός θηλασμός σε πέντε χώρες του κόσμου

Διανύοντας την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε πώς καταφέρνουν οι μαμάδες σε διάφορες χώρες του πλανήτη, να φέρουν εις πέρας τη σημαντικότερη αποστολή τους, που τις ενώνει με το βρέφος.

Από την Κένυα μέχρι την Αυστραλία, ο μητρικός θηλασμός διαφέρει ανά τον κόσμο, αλλά έχει κοινή βάση, που δεν είναι άλλη από τη φυσική αυτή διαδικασία ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, που συντελείται και εξελίσσεται σε μια μαγική διαδρομή!

Ακολουθούν μερικές παραδόσεις πολιτισμών, που επηρεάζουν τον μητρικό θηλασμό σε κάθε χώρα, κάνοντας πιο ισχυρό τον δεσμό ανάμεσα σε μια μητέρα και το παιδί της μέσα από το πρωτόγαλα.

Μογγολία

Στη Μογγολία, ο μητρικός θηλασμός είναι ένας ύμνος στη φύση και τη γυναίκα ενώ προωθείται έντονα ο δημόσιος θηλασμός με το 65% των μωρών να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της διαδικασίας κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι μαμάδες που συνεχίζουν να δίνουν γάλα στα παιδιά τους μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους. Πολλοί μπαμπάδες δοκιμάζουν το πρωτόγαλα, πίνοντας ένα ποτήρι από αυτό μαζί με το πρωινό τους, ενώ σε φτωχές γειτονιές το γάλα αυτό θεωρείται πολύτιμο για καθημερινή χρήση. 

Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες, υπάρχει ένας "άγραφος νόμος" γύρω από το πρωτόγαλα, ο οποίος ενθαρρύνει τον θηλασμό μέχρι και τα δύο έτη ζωής του παιδιού. Ο δεσμός, που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος, θεωρείται και σε αυτό το μέρος του πλανήτη, πιο ισχυρός εξαιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων του μητρικού θηλασμού.

jenny.gr

Κένυα

Στην Κένυα, οι μητέρες δεν έχουν καμία υποστήριξη στο δικαίωμα του θηλασμού από το κράτος. Μάλιστα, τη δεκαετία του 2000, μόλις το 13% των μαμάδων προχωρούσε σε θηλασμό αποκλειστικά κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωή του παιδιού. Σήμερα, χάρη σε μια καμπάνια, το 61% των μαμάδων εφοδιάζουν τα παιδιά τους με τα ευεργετικά συστατικά του θηλασμού. 

Ρουάντα

Η Ρουάντα έχει σχετικά υψηλά ποσοστά θηλασμού σε σύγκριση με άλλες αφρικανικές χώρες, με το 87% περίπου των γυναικών να θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες. Ωστόσο, οι οικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες μειώνουν τον αριθμό των γυναικών που θηλάζουν με επιτυχία.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, το 96% των μαμάδων θηλάζουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με το National Infant Feeding Survey, αλλά περίπου το 39% των μωρών λαμβάνει το πρωτόγαλα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του ενώ το 15%, μέχρι τον πέμπτο μήνα, όπως προκύπτει παράλληλα και από στοιχεία του Australian Breastfeeding Association.