UPDATE #NOW

Το lockdown είναι και επίσημα η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό Collins


The Jennettes

10 Νοεμβρίου 2020

Το lockdown είναι και επίσημα η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό Collins

Το αγγλικό λεξικό Collins ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το "lockdown" είναι η λέξη της χρονιάς για το 2020, μια λέξη που εισχώρησε ξαφνικά στη ζωή μας και παγιώθηκε μαζί με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι λεξικογράφοι εξήγησαν ότι επέλεξαν το lockdown ως λέξη της χρονιάς, επειδή έγινε συνώνυμο της εμπειρίας που έζησαν και ζουν οι πολίτες σε όλο τον κόσμο. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, "Στην πραγματικότητα, είναι μια εμπειρία που είναι κοινή για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας". Ο κορωνοϊός άλλαξε την καθημερινή χρήση της γλώσσας, καθώς οι 6 από τις 10 λέξεις του 2020, που κατέγραψαν οι λεξικογράφοι του Collins, έχουν σχέση με την παγκόσμια κρίση υγείας.

Μέσα στις 10 λέξεις της χρονιάς περιλαμβάνονται στη λίστα, πέρα από εκείνη του lockdown, οι εξής: coronavirus (κορωνοϊός), social distancing (κοινωνική αποστασιοποίηση), self isolate (αυτοαπομόνωση), furlough (αναστολή σύμβασης εργασίας), key worker (οι εργαζόμενοι σε θέσεις που θεωρούνται καίριες). Σύμφωνα μάλιστα με τη σύμβουλο στο λεξικό Collins, Helen Newstead: "Το lockdown επηρέασε τον τρόπο που εργαζόμαστε, μελετάμε, ψωνίζουμε και συναναστρεφόμαστε. Με πολλές χώρες να μπαίνουν σε ένα δεύτερο lockdown, είναι η λέξη που χαρακτηρίζει όλη τη χρονιά για τους περισσότερους από εμάς". 

Το λεξικό ορίζει το lockdown ως τη λέξη, που επιβάλλει "αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια, τις κοινωνικές συναναστροφές και την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους". Η λίστα παρουσιάζει στην ουσία, όλες τις σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που έχουν συμβεί μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Ανάμεσα στους όρους που έχουν μπει στη λίστα, είναι και η λέξη Megxit, δηλαδή "η απόσυρση του δούκα και της δούκισσας του Sussex από τα βασιλικά καθήκοντά τους που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020", όπως και η λέξη TikToker, που σημαίνει το άτομο που συχνά δημοσιεύει ή εμφανίζεται σε βίντεο στο TikTok. Μία ακόμη λέξη, που βρίσκεται μέσα στη δεκάδα, είναι το BLM, δηλαδή τα αρχικά του κινήματος Black Lives Matter, που σύμφωνα με το λεξικό, ορίζεται ως: "Ένα κίνημα ενάντια στη βία με ρατσιστικά κίνητρα και την καταπίεση".