UPDATE #NOW

Black Friday: Πώς ξεκίνησε το έθιμο των μεγάλων εκπτώσεων που προκαλεί μεγάλο εθισμό ανά τον κόσμο


The Jennettes

20 Νοεμβρίου 2020

Black Friday: Πώς ξεκίνησε το έθιμο των μεγάλων εκπτώσεων που προκαλεί μεγάλο εθισμό ανά τον κόσμο

Η «Μαύρη Παρασκευή», που είναι γνωστή στους περισσότερους ως Black Friday, έχει καθιερωθεί ως η γιορτή του εμπορίου και η ημέρα του καταναλωτισμού. Άπαντες την περιμένουν. Είναι η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων που δημιουργούν πανικό και ουρές στα μεγάλα πολυκαταστήματα και μαγαζιά. Φυσικά, φέτος, ο εορτασμός αυτός θα είναι διαφορετικός σε όλον τον κόσμο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρώτη εμφάνιση του όρου χρονολογείται στο 1869 και δεν έχει καμία σχέση με τα ψώνια των Χριστουγέννων. Ήταν η μέρα που έπεσε τόσο η τιμή του χρυσού, προκαλώντας κραχ στις αγορές, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αισθητό στην οικονομία των ΗΠΑ για χρόνια.

jenny.gr

Η πρώτη αναφορά της Black Friday, όπως την γνωρίζουμε, λέγεται ότι χρονολογείται τη δεκαετία του ’50 ή του ’60 στη Φιλαδέλφεια και ήταν όρος, που χρησιμοποιούσε η τροχαία, καθώς φοβόταν την ημέρα. Forum του τμήματος Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Indiana αναφέρει: «Black Friday είναι το όνομα που είχε δώσει η αστυνομία της Φιλαδέλφειας για την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Δεν είναι όρος θετικός για αυτούς. Η Black Friday ανοίγει επίσημα την εποχή των Χριστουγέννων και συνήθως φέρνει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και υπερβολική πολυκοσμία, καθώς τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης γεμίζουν από το άνοιγμα μέχρι το κλείσιμο».

Στις ΗΠΑ, η Black Friday, είναι πάντα η Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών». Κατά τον 19ο αιώνα τα μαγαζιά διοργάνωναν παρελάσεις στους δρόμους των μεγαλουπόλεων για να σηματοδοτήσουν την πρώτη ημέρα των προσφορών της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Στο τέλος των παρελάσεων πάντα εμφανιζόταν ένας άνδρας ντυμένος Άγιος Βασίλης. Σιγά- σιγά ο θεσμός της Μαύρης Παρασκευής άρχισε να εξαπλώνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου χρόνο με τον χρόνο συμμετέχουν ολοένα και περισσότερα καταστήματα.

jenny.gr

Nα σημειωθεί ότι επισήμως η Μαύρη Παρασκευή πέφτει για το 2020 στις 27 Νοεμβρίου, ωστόσο πολλά καταστήματα κυρίως ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, συνηθίζουν να ξεκινούν τις εκπτώσεις αρκετές ημέρες νωρίτερα, χρησιμοποιώντας τη Μαύρη Παρασκευή ως ημέρα κορύφωσης των προσφορών.