UPDATE #NOW

Η «σωτήρια» ιστορία του θρυλικού σαπουνιού Lifebuoy και η εξαιρετική συμβολή του στην εποχή της πανδημίας


30 Δεκεμβρίου 2020

Η «σωτήρια» ιστορία του θρυλικού σαπουνιού Lifebuoy και η εξαιρετική συμβολή του στην εποχή της πανδημίας

Μέσα σε έναν αιώνα, πολλά μπορούν να συμβούν... Μεγάλα επιτεύγματα, σημαντικές ανακαλύψεις, καθοριστικές εξελίξεις αλλά και γεγονότα που επιβεβαιώνουν ότι πολλές φορές, η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως στην περίπτωση των μολυσματικών ασθενειών. Από την επιδημία της χολέρας στη βικτωριανή Αγγλία ωστόσο, μέχρι τη σημερινή πανδημία του κορωνοϊού, μια σημαντική εφεύρεση έχει επί 127 χρόνια την ίδια εξαιρετική αποστολή: να σώζει ζωές και να βοηθάει τους ανθρώπους να αλλάζουν συνήθειες για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Το Lifebuoy δημιουργήθηκε για να αλλάξει τον κόσμο αφού έχει καταφέρει να σώσει αμέτρητες ζωές από τότε μέχρι σήμερα, ενώ η ιστορία πίσω από αυτό, το ανέδειξε σύντομα σε ένα σαπούνι- θρύλο.

Lifebuoy: To σαπούνι που απλώνει το «σωσίβιό» του από το 1894 έως σήμερα

Το σαπούνι που μετράει πάνω από έναν αιώνα ιστορίας και έχει ως βασικά συστατικά, την ποιότητα και την υψηλή προστασία, μπορεί να έχει λίγο ασυνήθιστο όνομα αλλά δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σημαίνει σωσίβιο. Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, το Lifebuoy υπήρξε το «όραμα» του Άγγλου εφευρέτη και ανθρωπιστή, William Hesketh Lever. Tο 1894, ο σπουδαίος εφευρέτης κατάφερε να κάνει τον στόχο του πραγματικότητα αφού δημιούργησε ένα «σαπούνι με αποστολή»! Ένα πρωτοποριακό, προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριακές ιδιότητες που, όπως είπε ο ίδιος όταν το παρουσίασε, είχε σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους».

jenny.gr

Το Lifebuoy γεννήθηκε την κατάλληλη εποχή και τη στιγμή που ήταν πιο αναγκαίο από ποτέ. Συνέβαλε μοναδικά στη σωτηρία της ζωής των ανθρώπων, που ήταν εκτεθειμένοι στην επιδημία της χολέρας ενώ τη δεκαετία 1910-1920 ανέλαβε την εκπαίδευση των οικογενειών στη σημασία της υγιεινής των χεριών. To Lifebuoy στη συνέχεια, βοήθησε δραστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνίστησε σε μια εκστρατεία προσφοράς δωρεάν κινητών λουτρών στους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου. 

Το θρυλικό σαπούνι έχει εκπαιδεύσει παράλληλα, 1 δισεκατομμύριο παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες να πλένουν συχνά τα χέρια τους ενώ κατάφερε να γίνει γρήγορα το σύμβολο της υγιεινής και της καθαριότητας. Έχει αποδείξει μάλιστα, ότι αντέχει στον χρόνο και σήμερα συνεχίζει δυναμικά να απλώνει το «σωσίβιό» του στους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά, μάχη με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας. Ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με τη σωτήρια αξία του πλυσίματος των χεριών που, μαζί με τη μάσκα και την απόσταση, είναι τα βασικά όπλα μας απέναντι στην αόρατη απειλή του ιού, δεν υπάρχει αμφιβολία πως μαζί με το Lifebuoy, γεννήθηκε κι ένας θρύλος που φέρει την ταυτότητά του.

Η συμβολή του Lifebuoy στην αντιμετώπιση του Covid- 19

Από μια απλή κόκκινη «μπάρα» σαπουνιού με αντιβακτηριδιακή δράση, το Lifebuoy κατάφερε να αλλάξει τις συνήθειες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, καθώς έχει συμβάλλει με τη συνολική του δράση, στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων σε πάνω από 30 χώρες του πλανήτη. Κατάφερε για αρχή να κάνει συνήθεια των Βρετανών, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, βοηθώντας να προστατευτούν ζωές που κινδύνευαν από τη διασπορά της μεγάλης τότε επιδημίας με πολλές μολυσματικές ασθένειες να είναι ήδη στον δρόμο της εξάπλωσης. Και σήμερα, εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού δικαιώνει με την αποστολή του και όλα τα προϊόντα της ομώνυμης σειράς, για μία ακόμη φορά τον άξια κερδισμένο τίτλο του θρύλου. 

jenny.gr

Ειδικότερα, όταν, πέρσι, εμφανίστηκε η πανδημία Covid-19 με τις γνωστές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα, το Lifebuoy ήταν έτοιμο να συμβάλει στην αντιμετώπισή της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η διάσημη μάρκα ανέλαβε δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συστηματικού πλυσίματος των χεριών. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Lifebuoy: «Όλα όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή για τη σημερινή πανδημία, αντλούν την έμπνευσή τους από την αποστολή της μάρκας να σώζει ζωές και να βοηθά τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν λιγότερο». 

Η επιτυχία της διάσημης μάρκας σε τίτλους

Κοιτάζοντας πίσω στη μακραίωνη ιστορία του θρυλικού σαπουνιού, το Lifebuoy πράγματι στις μακρινές δεκαετίες του 1910 και 1920 εντάχθηκε στην κατηγορία των σαπουνιών υγείας και διεύρυνε την αποστολή του, να εκπαιδεύει μικρά παιδιά και ενήλικες σχετικά με το τι είναι τα μικρόβια και πόσο σημαντική είναι η υγιεινή των χεριών για την καταπολέμησή τους και την αποφυγή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. Την ίδια εκείνη περίοδο ξεκίνησε και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία ενώ παράλληλα, προχώρησε στον σχεδιασμό του προγράμματος "Help a Child Reach 5", που βασίστηκε στη διαπίστωση ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους, επειδή ακριβώς δεν πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

jenny.gr

Το 2010, το θρυλικό Lifebuoy είχε θέσει έναν ακόμη σημαντικό στόχο: να προσεγγίσει μέχρι το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, στον αναπτυσσόμενο κυρίως κόσμο και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών, σ’ αυτήν την απλή, καθημερινή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Και τα κατάφερε, όπως κατάφερε να επηρεάσει συνειδήσεις και γίνει βασικός πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας. 

Με ποιοτικά χαρακτηριστικά και μια ξεχωριστή, αλλά και αξιοζήλευτη ταυτότητα, το ιστορικό σαπούνι κατάφερε από την αρχή της δράσης του μέχρι σήμερα, να αναδείξει αυτό που για πολλούς αιώνες, έμενε στην αφάνεια. Για χρόνια, κανείς δεν μιλούσε για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Πρώτος το έκανε, το 1847, ο Ούγγρος γιατρός Ignaz Philipp Semmelweis, που ώθησε τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο όπου εργάζονταν, να πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους πριν από κάθε ιατρική πράξη για να μη μεταδίδουν μικρόβια στους ασθενείς, και έκτοτε το Lifebuoy ενίσχυσε τον αγώνα αυτό, επιφέροντας ριζικές αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, και λειτουργώντας θεραπευτικά και σωτήρια στην καθημερινότητά τους.