UPDATE #NOW

Ιταλία: Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης μετατρέπεται σε κέντρο εμβολιασμού Covid-19


23 Ιανουαρίου 2021

Ιταλία: Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης μετατρέπεται σε κέντρο εμβολιασμού Covid-19

«Η τέχνη πάντα βοηθούσε, θεράπευε και γιάτρευε. Πράγματι μερικά από τα πρώτα μουσεία στον κόσμο ήταν νοσοκομεία», αναφέρει η διευθύντρια του μουσείου, Carolyn Christov-Bakargiev. «Τα κτίριά μας μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό και να εκπληρώνουν την αποστολή μας: arte cura - art help, η τέχνη βοηθάει».

Η Ιταλία είναι από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό του κορωνοϊού, από την αρχή κιόλας της πανδημίας, με 2,3 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 80.000 νεκρούς. Το μουσείο Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, το οποίο είναι και ο πρώτος πολιτισμικός χώρος που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια και βρίσκεται στο Τορίνο, πρόσφερε τις αίθουσες που στεγάζει τα έργα τέχνης του για να βοηθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα της διάθεσης του εμβολίου για το ιατρικό προσωπικό και ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι θα εμβολιαστούν πρώτα.

Το μουσείο συνεργάζεται για την πρωτοβουλία αυτή με τις αρχές υγείας της κοινότητας Rivoli. Ο τρίτος όροφος του μουσείου, που εκτείνεται στα 10.000 τετραγωνικά μέτρα, θα διατεθεί για το σκοπό αυτό, ενώ το δημόσιο πρόγραμμα έκθεσης του μουσείου θα συνεχιστεί ως συνήθως στον δεύτερο και στον πρώτο όροφο.

Η εγκατάσταση τοιχογραφιών από την Ελβετή καλλιτέχνιδα Claudia Comte θα είναι ορατή όσο οι ασθενείς περιμένουν τις λήψεις τους, ενώ η ίδια ετοιμάζει επίσης ένα νέο ηχητικό κομμάτι, έχοντας κατά νου το κέντρο εμβολιασμού.

Μια έκθεση της Anne Imhof με τίτλο «Sex» και μια ομαδική έκθεση που εκτείνεται σε αιώνες διαφόρων μορφών εξπρεσιονιστικής τέχνης, οι οποίες και οι δύο πρόκειται να ανοίξουν στις 15 Μαρτίου, θα προβληθούν στους ορόφους κάτω από το κέντρο εμβολιασμού.

Η Christov-Bakargiev αναφέρει σε μια δήλωση της ότι το μουσείο είναι «καλά εξοπλισμένο» για την πρωτοβουλία, με το χώρο που απαιτείται για τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης. Έχουν ήδη εφαρμοστεί πρωτόκολλα ελέγχου του κλίματος, ασφαλείας και χρονομετρημένης εισόδου, όλα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του κέντρου εμβολίων.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits