UPDATE #NOW

Cicely Tyson: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός που τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας


The Jennettes

30 Ιανουαρίου 2021

Cicely Tyson: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός που τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας

Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη η πολυβραβευμένη ηθοποιός του Hollywood, Ceicely Tyson, η οποία κατάφερε να σπάσει τα στερεότυπα, ενώ διαρκώς μαχόταν για τα δικαιώματα των γυναικών και για την ισότητα τους, ανεξαιρέτως χρώματος.

Η Cicely Tyson ήταν ένα σύμβολο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του Broadway, έχοντας κερδίσει βραβεία Emmy, Tony και Screen Actors Guild.

Γεννημένη στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, από μετανάστες γονείς από τις Δυτικές Ινδίες, μπήκε στο προσκήνιο ως μοντέλο, εμφανιζόμενη στο εξώφυλλο του περιοδικού Ebony, και ύστερα συμμετείχε σε σειρές όπως το The Blacks και στον πιο χαρακτηριστικό της ρόλο ως Binta στο Roots.

Μέχρι το 1982, η συμβολή της Tyson στην επέκταση του ρόλου των γυναικών στη showbiz αναγνωρίστηκε με το βραβείο Women in Film Crystal. Οι τελευταίες συμμετοχές της, ήταν σε πολύ επιτυχημένες παραγωγές, όπως τη σειρά How to Get Away With Murder με την Viola Davis και την ταινία The Help δίπλα στην Emma Stone.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής της ήρθε το 2016, όταν η Tyson ήταν μεταξύ μιας επιλεγμένης ομάδας 21 ηθοποιών, μουσικών, αθλητών και καινοτόμων επιστημών, στους οποίους απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο Barack Obama.

Το μετάλλιο είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας πολίτης από το έθνος και η Tyson έλαβε τη δική της μαζί με την Ellen DeGeneres, την Diana Ross, τον Michael Jordan και τον Bruce Springsteen. «Στη μακρά και εξαιρετική καριέρα της, η Cicely Tyson όχι μόνο πέτυχε ως ηθοποιός, αλλά έχει διαμορφώσει ολόκληρη την πορεία της ιστορίας», δήλωσε ο Obama στην παρουσίαση. 

Ενώ συνέχισε, «η Cicely δεν ήταν ποτέ από τα πιο δημοφιλή αστέρια του Hollywood. Κόρη μεταναστών από τις Δυτικές Ινδίες, μεγάλωσε από μια εργατική και θρησκευτική μητέρα που καθάριζε σπίτια και απαγόρευε στα παιδιά της να παρακολουθούν ταινίες. Αλλά μόλις τελείωσε την εκπαίδευσή της και μπήκε στη βιομηχανία, η Cicely πήρε μια συνειδητή απόφαση όχι μόνο να παπαγαλίσει λόγια, αλλά να τα φωνάξει».

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά επιτεύγματά της, το 2018, ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που έλαβε τιμητικό Όσκαρ για την ιστορία της καριέρας της και εντάχθηκε στο Αμερικανικό Θέατρο Hall of Fame, ενώ το 2020, επιλέχθηκε επίσης να ενταχθεί στο Hall of Fame της Ακαδημίας Τηλεόρασης και έλαβε ένα βραβείο Peabody για την σταδιοδρομία της.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία της «Just as I Am», η οποία περιλαμβάνει μια εισαγωγή από την ηθοποιό Viola Davis για το έργο της Tyson: «Καθένας από αυτούς τους χαρακτήρες με άφησε με μια συναισθηματική, πνευματική και ψυχολογική κληρονομιά που θα κουβαλώ για πάντα μαζί μου».

Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι του χώρου αποχαιρέτησαν την εμβληματική ηθοποιό με τον δικό τους τρόπο.

Η Michelle Obama έγραψε στο Twitter: «Αυτό που με εντυπωσίαζε κάθε φορά που περνούσα χρόνο με την Cicely Tyson ήταν η ανθρωπιά της. Μόλις έμπαινε σε ένα δωμάτιο, είχε αυτόν τον τρόπο να ανυψώνει όλους γύρω της». Ενώ η Oprah Winfrey, σε γραπτή δήλωσε ανέφερε: 

«Η Cicely αποφάσισε νωρίς ότι η δουλειά της ως ηθοποιός θα ήταν κάτι περισσότερο από δουλειά. Χρησιμοποίησε την καριέρα της για να φωτίσει την ανθρωπότητα στους μαύρους. Οι ρόλοι που έπαιζε, αντανακλούσαν τις αξίες της. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ».

Πηγή Κεντρικής φωτογραφίας: Getty/Ideal Images

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr