UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής: 5 ταινίες και ντοκιμαντέρ που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες γυναικών και αξίζει να δείτε


Σύρμα Κιουπελόγλου

6 Φεβρουαρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής: 5 ταινίες και ντοκιμαντέρ που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες γυναικών και αξίζει να δείτε

Η κλειτοριδεκτομή είναι μια βάναυση πρακτική που εφαρμόζεται κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας και συνδέεται με θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνδέεται συχνά με την «καθαρότητα» που απαιτείται πριν τον γάμο και με την πατριαρχική αντίληψη ότι η ευχαρίστηση από την σεξουαλική πράξη είναι κάτι που δεν επιτρέπεται στις γυναίκες.

Η κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται με μαχαίρι ή ξυράφι, ομαδικά συνήθως, σε κορίτσια παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ενώ περιστασιακά και σε ενήλικες κοπέλες. Πέρα από βάρβαρη, η πρακτική αυτή είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη αφού είναι ακραία οδυνηρή και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό σοκ. Ακόμα λόγω των κακών υγειονομικών συνθηκών συχνά προκαλούνται πάσης φύσεως μολύνσεις, τραυματισμός άλλων οργάνων και αύξηση της διασποράς του ιού του AIDS.

Επιπλέον, η κλειτοριδεκτομή καθιστά την εγκυμοσύνη δυσκολότερη και αυξάνει την πιθανότητα θανάτου μητέρας και παιδιού. Αν και μετά από πολλές προσπάθειες που ξεκίνησαν από το 1997, ο ΟΗΕ κατάφερε η κλειτεριδεκτομή να θεωρείται παράνομη σε 26 χώρες της Αφρικής το 2003, το φαινόμενο αυτό δεν έχει εξαλειφθεί ενώ με την μετακίνηση των πληθυσμών έχει γίνει συχνό και στην Ευρώπη. Η ενημέρωση αναδεικνύεται στο ισχυρότερο όπλο κατά του.

Εμείς συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε 5 ταινίες και ντοκιμαντέρ που επικεντρώνονται στις ιστορίες γυναικών που υπέστησαν αυτή την απάνθρωπη πρακτική. 

Desert Flower

Το «Desert Flower» είναι μια γερμανικής παραγωγής βιογραφική ταινία του 2009 σε σκηνοθεσία της Sherry Hormann. Πρωταγωνιστούν οι Liya Kebede, Sally Hawkins και Craig Parkinson, και βασίζεται στην αυτοβιογραφία του μοντέλου Waris Dirie που γεννήθηκε στη Σομαλία. Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι της  Waris Dirie από ένα νομαδικό ποιμαντικό υπόβαθρο στη Σομαλία σε μια νέα ζωή και καριέρα στη Δύση ως μοντέλο μόδας και ακτιβίστρια κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.


Cut: Exposing FGM Worldwide

Απαιτώντας περισσότερα από έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί, το «The Cut» είναι ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που αποδεικνύει οριστικά ότι ο ακρωτηριασμός ή η κοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) μπορεί να καταγραφεί ως εγγενής πρακτική σε όλες τις κατοικήσιμες ηπείρους. Από τις ζώνες πολέμου στη Μέση Ανατολή έως τη βουκολική Μέση Αμερική, η ταινία επισκέπτεται 14 χώρες και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με επιζώντες, ακτιβιστές, cutters, γιατρούς και ερευνητές για να αποκαλύψει μια συχνά μυστική πρακτική που καλύπτεται από αιώνες παραδόσεων, μυστικισμών και παραλογισμών.

"I Will Never Be Cut": Kenyan Girls Fight Back against Genital Mutilation

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στους λόφους της Βόρειας Κένυας, δύο έφηβες επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου εξέγερση και αρνούνται τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία, επειδή δείχνει κάτι που σπάνια βλέπουν οι ξένοι: τις συγκρούσεις στις οικογενειακές σχέσεις που προκαλούνται από την κοινωνική αλλαγή.

A Pinch of Skin

Το «A Pinch of Skin» της Priya Goswami, αφορά την πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Μια ταινία για την προδοσία αθώων κοριτσιών, που διαιωνίζεται από βαθιά στερεωμένα κοινωνικά ήθη. Δείχνει το πώς η μεσαιωνική σκληρότητα εισβάλλει σε σύγχρονα σπίτια, ακόμη και σήμερα. Έχει κερδίσει το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου της Ινδίας στην κατηγορία Ειδική Αναφορά. 

Bref

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη «Bref» είναι μία ταινία τεκμηρίωσης που προσεγγίζει το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους που ζουν ανάμεσα σε δύο αλληλοσυγκρουόμενες κουλτούρες. Γυναίκες και άνδρες από την Αφρική, που έχουν μεταναστεύσει στην Ισπανία, μιλούν ανοιχτά για αυτό το έθιμο, στην καρδιά του οποίου συγκρούονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο προσκήνιο αυτό το θέμα, όχι ως κάτι μακρινό για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά ως κάτι που αφορά ανθρώπους που ζουν δίπλα μας.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr