UPDATE #NOW

Παγκόσμια Hμέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: Οι συχνότεροι κίνδυνοι που παραμονεύουν και οι τρόποι προστασίας


Εύα Κονδύλη

9 Φεβρουαρίου 2021

 Παγκόσμια Hμέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: Οι συχνότεροι κίνδυνοι που παραμονεύουν και οι τρόποι προστασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, από το 2004, όπου και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Viviane Reding.

Η ημέρα αναγνωρίζεται και γιορτάζεται σε σχεδόν 170 χώρες παγκοσμίως, ενώ έχει στόχο την προώθηση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου διαδικτύου, καθώς και την ευαισθητοποίηση των ατόμων όσον αφορά την ηθική χρήση του. Διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ για την Ελλάδα, διοργανώνεται από τη δράση Saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Καθώς ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, καθώς πάνω από το 45% ανακοίνωσαν ότι έχουν υποστεί κάποιο είδος παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο.

Από τον εκφοβισμό στο χώρο του διαδικτύου έως την υποκλοπή πληροφοριών και ψηφιακής ταυτότητας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας.

Phishing η Ηλεκτρονικό «ψάρεμα»

Το Phishing είναι ένας τύπος απάτης όπου οι απατεώνες μεταμφιέζονται ως αξιόπιστη πηγή σε απόπειρα απόκτησης ιδιωτικών πληροφοριών όπως κωδικοί πρόσβασης και πληροφορίες πιστωτικών καρτών κ.λπ. μέσω του Διαδικτύου

Malware/Spyware

Eίναι ένα κρυφό κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή και τη μετάδοση ιδιωτικών πληροφοριών, όπως ο κωδικός πρόσβασης, χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση του χρήστη. Διανέμονται συχνά μέσω e-mail, λογισμικού και αρχείων από ανεπίσημες τοποθεσίες.

Cyberbullying

Το Cyberbullying είναι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως social media, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α. με σκοπό την κατάχρηση, τον εκφοβισμό ή την εξουδετέρωση του ατόμου. Σε μια μελέτη του 2012 σε περισσότερους από 11.925 μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημάνθηκε ότι το 23% των εφήβων ανέφεραν ότι ήταν θύματα εκφοβισμού στο διαδίκτυο, το 30% των οποίων ανέφερε ότι βιώνει αυτοκτονική συμπεριφορά.

Cyberstalking

Και αυτό έχει σκοπό να καταδιώξει ή να παρενοχλήσει ένα άτομο με ψευδείς κατηγορίες, δυσφήμιση, συκοφαντία και δυσφήμιση, ενώ μπορεί επίσης να περιλαμβάνει παρακολούθηση, κλοπή ταυτότητας, απειλές ή πολύ συχνά, εξαπάτηση ανηλίκων με σκοπό την σεξουαλική πράξη.

Sextortion

Στην περίπτωση αυτή, ο θύτης δημοσιοποιεί φωτογραφίες ή βίντεο με ερωτικές στιγμές εν αγνοία του θύματος, με οικονομικά κίνητρα ή πρόθεση εκδίκησης. Θύματα είναι κυρίως γυναίκες, ενώ μόνο το 2018, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνίασε 492 τέτοιες καταγγελίες.

Οι απειλές του Διαδικτύου μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό, οπότε έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα από τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσετε τον εαυτό σας, τον οργανισμό σας και τα παιδιά σας ασφαλή από διαδικτυακές απειλές:

- Περιορίστε τις προσωπικές και επαγγελματικές σας πληροφορίες 

- Βεβαιωθείτε ότι οι λειτουργίες ασφάλειας σας είναι ενεργές

- Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση σας στο διαδίκτυο είναι ασφαλή. Χρησιμοποιείστε ένα VPN.

- Προσοχή στο τι «κατεβάζετε» από το διαδίκτυο

- Επιλέξτε μεγάλους και δύσκολους κωδικούς

- Κάντε αγορές μόνο από επίσημες ιστοσελίδες

- Προσέξτε το περιεχόμενο που ανεβάζετε στα social media

- Ενημερώστε το πρόγραμμα Antivirus σας

Εάν έχετε πέσει θύμα διαδικτυακής κακοποίησης ή έχετε οποιαδήποτε υποψία απάτης, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να αποφύγετε ψυχολογικές, ανεπιθύμητες και δυσάρεστες συνέπειες.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr