UPDATE #NOW

Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη: 4 προσωπικότητες που πρωτοπόρησαν και άλλαξαν τον κόσμο


Εύα Κονδύλη

11 Φεβρουαρίου 2021

Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη: 4 προσωπικότητες που πρωτοπόρησαν και άλλαξαν τον κόσμο

Μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα των συνεχών αποκαλύψεων περιστατικών που υποβαθμίζουν το γυναικείο φύλο, θυμόμαστε σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, 4 γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες πρωτοπόρησαν και μέσα από τα ευρήματα τους, κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο.

Katherine Johnson

Η Katherine Johnson ήταν Αμερικανίδα μαθηματικός, της οποίας οι υπολογισμοί της τροχιακής μηχανικής ως υπάλληλος της NASA ήταν κρίσιμοι για την επιτυχία των πρώτων και των επόμενων αμερικανικών διαστημικών πτήσεων.

Κατά τη διάρκεια της 35χρονης καριέρας της στη NASA, κέρδισε τη φήμη για την εξειδίκευση σύνθετων χειροκίνητων υπολογισμών και βοήθησε να πρωτοπορήσει στη χρήση υπολογιστών για την εκτέλεση των καθηκόντων. Η διαστημική υπηρεσία επεσήμανε τον «ιστορικό ρόλο της ως μία από τις πρώτες Αφροαμερικανίδες γυναίκες που εργάστηκαν ως επιστήμονες της NASA».

Οι γνώσεις της την έκαναν πολύτιμη και αναγκαία για τους προϊσταμένους της και η αποφασιστικότητά της, της κατέκτησε μια θέση στις επαγγελματικές συναντήσεις των ανδρών, στις οποίες καμία άλλη γυναίκα δεν συμμετείχε ποτέ μέχρι τότε. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, υπολόγισε την τροχιά πτήσης για τον Alan Shepard, τον πρώτο Αμερικανό που πήγε στο διάστημα το 1959, επαλήθευσε τα μαθηματικά πίσω από την τροχιά του John Glenn, γύρω από τη Γη το 1962 και υπολόγισε την τροχιά πτήσης για το Απόλλων 11 στο φεγγάρι το 1969, ενώ αποσύρθηκε από τη NASA το 1986.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rebel Girls (@rebelgirls)

Η κοινωνική της επιρροή ως πρωτοπόρος στη διαστημική επιστήμη και την πληροφορική αποδεικνύεται από τις τιμές που έλαβε και τον ρόλο της ως πρότυπο για τις γυναίκες της επιστήμης, με αποκορύφωμα το Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής, Barack Obama.

Συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 100 Γυναικών με Επιρροή του BBC παγκοσμίως το 2016, ενώ στις 6 Νοεμβρίου 2020, ένας δορυφόρος που πήρε το όνομά της κυκλοφόρησε στο διάστημα. Απεβίωσε στις 24 Φεβρουαρίου 2020, σε ηλικία 101 ετών και η ζωή της έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Taraji P. Henson, στην ταινία Hidden Figure του 2016.

Marie Curie

H Marie Curie ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός γεννημένη στην Πολωνία, γνωστή για τη συμβολή της στη μελέτη της ραδιενέργειας και μαζί με τον σύζυγό της, Pierre Curie, τα ραδιενεργά στοιχεία πολώνιο και ράδιο,  ενώ μετά το θάνατό του πρωτοπόρησε στη δημιουργία και ανάπτυξη της ακτινογραφίας.


Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Curie βοήθησε να εφοδιάσει ασθενοφόρα με εξοπλισμό ακτινογραφίας, την οποία η ίδια μετέφερε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, ενώ ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός την έκανε υπεύθυνη της ακτινολογικής υπηρεσίας του και πραγματοποίησε μαθήματα κατάρτισης για ιατρούς στις νέες τεχνικές.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης και τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία. Ήταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί. Παρά την επιτυχία της, η Marie Curie συνέχισε να αντιμετωπίζε άνιση συμπεριφορά από άνδρες επιστήμονες στη Γαλλία και ποτέ δεν έλαβε σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη δουλειά της.

Rita Levi-Molntachini

H Δρ Levi-Montalcini έζησε μέσω αντισημιτικών διακρίσεων υπό τον φασισμό για να γίνει μία από τους κορυφαίους επιστήμονες της Ιταλίας στον τομέα της Νευροβιολογίας και μία από τους πιο σεβαστούς ανθρώπους στην επιστημονική κοινότητα.

Μετά την αποφοίτησή της το 1936, η φασιστική κυβέρνηση απαγόρευσε στους Εβραίους ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία και η Δρ Levi-Montalcini δημιούργησε ένα προσωρινό εργαστήριο στην κρεβατοκάμαρά της, πειραματίζοντας τα έμβρυα κοτόπουλου.

Από το 2001 έως το θάνατό της, υπηρέτησε επίσης στη Γερουσία της Ιταλίας ως Γερουσιάστρια για τη ζωή, μια τιμή που της δόθηκε λόγω των σημαντικών επιστημονικών συνεισφορών της, ενώ στις 22 Απριλίου 2009, έγινε ο πρώτος άνθρωπος βραβευμένος με Νόμπελ που έφτασε στα 100 χρόνια. Της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ του 1986 στη Φυσιολογία ή την Ιατρική από κοινού με τη συνάδελφο Stanley Cohen για την ανακάλυψη του παράγοντα ανάπτυξης νεύρων (NGF), η οποία προώθησε την κατανόηση μιας σειράς καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Jane Goodall

Η Jane Goodall θεωρείται μία από τις κορυφαίες ειδικούς παγκοσμίως για τους χιμπατζήδες, ενώ είναι πιο γνωστή για την 60χρονη μελέτη της για κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις άγριων χιμπατζήδων από τότε που πήγε για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Gombe Stream στην Τανζανία το 1960. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ARTE (@artefr)

Με την πάροδο των ετών, η Goodall μπόρεσε να διορθώσει ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τους χιμπατζήδες. Βρήκε, για παράδειγμα, ότι τα ζώα είναι παμφάγα και όχι χορτοφάγα, ότι είναι σε θέση να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία, και ότι έχουν ένα σύνολο μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένων πολύπλοκων και πολύ ανεπτυγμένων κοινωνικών συμπεριφορών.

Είναι η ιδρυτής του Ινστιτούτου Jane Goodall και του προγράμματος Roots & Shoots και έχει εργαστεί εκτενώς σε θέματα διατήρησης και καλής διαβίωσης των ζώων. Έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ανθρώπινου Δικαίου από την ίδρυσή του το 1996, ενώ τον Απρίλιο του 2002, ορίστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ.

Η πανδημία του COVID-19 είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες επιστήμονες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας τους, συμβάλλοντας έτσι στη διεύρυνση του υφιστάμενου χάσματος μεταξύ των φύλων στην επιστήμη και αποκαλύπτοντας τις διαφορές μεταξύ των φύλων στην επιστημονική κοινότητα, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέες πολιτικές, πρωτοβουλίες και μηχανισμούς για την υποστήριξη των γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr