UPDATE #NOW

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Yoshino Mori, ύστερα από σεξιστικά σχόλια


The Jennettes

12 Φεβρουαρίου 2021

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Yoshino Mori, ύστερα από σεξιστικά σχόλια

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, Yoshiro Mori, παραιτήθηκε, μια εβδομάδα μετά τα υποτιμητικά σχόλιά του για τις γυναίκες, που πυροδότησαν διεθνή αντίδραση.

Η παραίτηση του Mori πραγματοποιήθηκε μετά από σεξιστικά σχόλια που έκανε, αναφέροντας πως αν οι γυναίκες πρέπει να είναι στο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να τους διατεθεί λίγος χρόνος ομιλίας, επειδή, όπως είπε, «μιλάνε πολύ». «Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι κάπως περιορισμένος, γιατί έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν, κάτι που είναι ενοχλητικό», είχε δηλώσει ο Yoshiro Mori.

Ο Mori είναι γνωστός στη χώρα για μια σειρά από γκάφες και μη διπλωματικές δηλώσεις που έκανε ενώ εκτελούσε καθήκοντα Υπουργού από το 2000 έως το 2001, ενώ τα τελευταία του σχόλια προκάλεσαν θυμό στα κοινωνικά μέσα, με το hashtag #Moriresign στο Twitter.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτηση του μια βδομάδα μετά και ύστερα από έντονη κριτική και πίεση, καθώς ο ίδιος δεν επιθυμούσε να παραιτηθεί, δηλώνοντας τα εξής: 

«Οι ακατάλληλες παρατηρήσεις μου προκάλεσαν χάος και θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτερες συγγνώμες μου στα μέλη του συμβουλίου και στην εκτελεστική επιτροπή, καθώς και σε ολόκληρη την κοινότητα», απολογήθηκε ο Mori, ενώ συνέχισε ανακοινώνοντας την απόφασή του.

«Το σημαντικό είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν τον Ιούλιο. Εάν πρόκειται να είμαι εμπόδιο στην διοργάνωση τους με το να παραμείνω στη θέση μου, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Οι αγώνες θα πρέπει να συνεχιστούν υπό νέα ηγεσία, οπότε ανακοινώνω σήμερα ότι παραιτούμαι από Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής».

Ο αντικαταστάτης τους παραμένει άγνωστος, με πολλά ονόματα να ακούγονται πως μπορεί να αναλάβουν το ρόλο και ίσως η απόφαση ανακοινωθεί και σήμερα. Η οργανωτική επιτροπή πρόκειται να συγκροτήσει ένα πάνελ, το οποίο θα αποτελείται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, για να επιλέξει τον αντικαταστάτη, όπως ανέφερε ο Toshiro Muto, διευθύνων σύμβουλος του Τόκιο 2020.

«Η διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής», είπε, προσθέτοντας ότι η παραίτηση του Mori «δεν πρέπει να προκαλεί καθυστέρηση στις προετοιμασίες για τους Αγώνες». Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κατάλληλες γυναίκες, όλες αθλήτριες, πρώην Ολυμπιονίκες και νεότερες, οι οποίες θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Mori.

Ενώ ο Thomas Bach, επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι «σέβεται πλήρως» την απόφαση του Mori να παραιτηθεί και «κατανοεί τους λόγους που το έκανε». Το σκάνδαλο με τον Mori έχει κάνει «σοβαρή ζημιά στη φήμη» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και γενικότερα η στάση του Mori, πυροδότησε μια νέα συζήτηση στην Ιαπωνία σχετικά με την ανισότητα των φύλων στη χώρα, για την απουσία των γυναικών στην πολιτική, στα διοικητικά συμβούλια, στις αίθουσες συνεδριάσεων κ.α, καθώς οι γυναίκες απουσιάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ηγετικές θέσεις στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr