UPDATE #NOW

Η ρατσιστική αντιμετώπιση της Serena Williams και το κίνημα υπεράσπισης της στα social media


The Jennettes

17 Φεβρουαρίου 2021

Η ρατσιστική αντιμετώπιση της Serena Williams και το κίνημα υπεράσπισης της στα social media

To Australian Open 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη με την Serena Williams να επιδιώκει τον 8ο τίτλο της στο τουρνουά. Το Σαββατοκύριακο νίκησε την Aryna Sabalenka σε τρία μόλις σετ και πέρασε στους προημιτελικούς για 13η φορά. Στον αγώνα αυτό όμως, που διήρκησε 2 ώρες, η θυμωμένη αντίπαλος της πέταξε κάτω την ρακέτα της στο γήπεδο. Γεγονός που οδήγησε τους fans της Williams και του σπορ γενικότερα να διαμαρτύρονται στα social media για διπλά standars και ρατσισμό στον χώρο του τένις.

Κατά τη διάρκεια του τελικού του US Open το 2018, η Williams έσπασε την ρακέτα της και δέχτηκε ποινή πόντων και μεγάλη δυσπιστία από τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους. Στον ίδιο αγώνα, έλαβε επίσης μία ποινή για παραβίαση κώδικα καθώς ειπώθηκε ότι έλαβε καθοδήγηση από τον προπονητή της από τις κερκίδες, και ποινή παιχνιδιού για τον χαρακτηρισμό του διαιτητή «κλέφτη». Στην συνέχεια αποφασίστηκε μάλιστα να δοθεί στην Williams και πρόστιμο 17.000 δολαρίων για το περιστατικό.

Για εβδομάδες μετά, το αστέρι του τένις αντιμετώπισε έναν βομβαρδισμό κριτικών που την χαρακτήριζαν «θυμωμένη» και «επιθετική». Μέχρι και η εφημερίδα Herald Sun της Μελβούρνης δημοσίευσε μία γελοιογραφία, η οποία ξεχείλιζε από ρατσιστικά και σεξιστικά στερεότυπα.

Μετά την συμπεριφορά της Sabalenka στο Αυστραλιανό Open και την μη απόδοση ποινών ή προειδοποιήσεων προς το μέρος της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από διαμαρτυρίες για την διαφορετική αντιμετώπιση της τελευταίας και της Serena Williams καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Αυτό που θεωρήθηκε «επιθετικότητα» από την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, ήταν ξαφνικά  αποδεκτό ως «πάθος» από την αντίπαλό της Sabalenka. Να σημειωθεί επίσης πως το πέταγμα ή το σπάσιμο της ρακέτας και οι διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή είναι συχνό φαινόμενο στο τένις και από πολλούς άνδρες σταρ του αθλήματος όπως ο Novak Djokovic.

Ωστόσο, τα πρόσφατα περιστατικά δείχνουν ότι ο ρατσισμός και ο σεξισμός εξακολουθούν να είναι έντονα στο συγκεκριμένο άθλημα.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr