UPDATE #NOW

Το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη


The Jennettes

19 Φεβρουαρίου 2021

Το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη

Το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίστηκε χθες το βράδυ στις 22:56 ώρα Ελλάδος με απόλυτη επιτυχία στον πλανήτη Άρη. Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 20.000 χλμ./ώρα και προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη.

Πρόκειται για μια νέα σπουδαία κατάκτηση για την ανθρωπότητα και ένα ακόμα βήμα στην κατάκτηση του διαστήματος.

«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!», αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ η επιχείρηση προβαλλόταν live.

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και ως «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ “Curiosisy” που μελετά μέχρι σήμερα τον Άρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

jenny.gr

Το "Perseverance" θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, ο οποίος ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το “Ingenuity”, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits