UPDATE #NOW

8 συναρπαστικά facts για το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης που ίσως δεν ήξερες


Εύα Κονδύλη

20 Φεβρουαρίου 2021

8 συναρπαστικά facts για το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης που ίσως δεν ήξερες
Και ποιος λάτρης της τέχνης δεν έχει επιθυμήσει έστω για μια φορά στη ζωή του να επισκεφθεί το Metropolitan Museum of Art, γνωστό απλά ως Met, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία παγκοσμίως. Το κτίριο της Fifth Avenue άνοιξε στις 20 Φεβρουαρίου 1872, στoν αριθμό 681.

Και ποιος λάτρης της τέχνης δεν έχει επιθυμήσει έστω για μια φορά στη ζωή του να επισκεφθεί το Metropolitan Museum of Art, γνωστό απλά ως Met, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία παγκοσμίως. 

Ποιο είναι το θρυλικό μουσείο που ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1870 και σήμερα η Google τιμά τα τα 151 χρόνια λειτουργίας του; 

jenny.gr

Το Metropolitan Museum of Art ιδρύθηκε το 1870, ενώ το κτίριο της Fifth Avenue άνοιξε στις 20 Φεβρουαρίου 1872, στoν αριθμό 681. με σκοπό να ανοίξει ένα μουσείο για να φέρει την τέχνη και την εκπαίδευση πάνω σε αυτήν στον αμερικανικό λαό. Με 17 τμήματα και περισσότερα από 2 εκατομμύρια έργα στις μόνιμες συλλογές του, περιέχει περισσότερους θησαυρούς από όσους οι πιο πολλοί επισκέπτες θα μπορούν ποτέ να δουν σε μια ζωή.

Το Met, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα μουσεία τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα βασικό κομμάτι της Νέας Υόρκης, που έχει δει περισσότερους επισκέπτες από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο μουσείο τέχνης στον κόσμο, ενώ διαθέτει τη σπάνια ιδιότητα του να μπορεί να μαγέψει τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες.

Μέσα στις ιερές αίθουσες του βρίσκονται χιλιάδες χρόνια ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού, ενώ έχει καταφέρει να γίνει ένα κτίριο-σύμβολο για την πόλη της Νέας Υόρκης.

Είναι αδύνατο να συνοψίσουμε την ιστορία, τα περιεχόμενα και την κληρονομιά του μουσείου της Νέας Υόρκης σε μία μόνο λίστα, αλλά συγκεντρώσαμε 8 συναρπαστικές πληροφορίες γι' αυτό, που θα σας κάνουν να το γνωρίσετε περισσότερο.

1. Το Met δεν ήταν πάντα τόσο τεράστιο

Το ίδρυμα βρισκόταν αρχικά σε ένα πολύ μικρότερο κτίριο στην 681 Fifth Avenue, όπου στεγάζονταν μια ρωμαϊκή πέτρινη σαρκοφάγος και 174 ευρωπαϊκοί πίνακες. Mε την μεγάλη επιτυχία του, το Met σύντομα έμεινε εκτός χώρου για όλα τα αντικείμενα και τις αρχαιότητες του και τελικά μεταφέρθηκε στην τρέχουσα τοποθεσία του.

2. Έχει προσωπικό ανθοπώλη που διαμένει στις εγκαταστάσεις

Κάθε εβδομάδα, ο Remco van Vliet, ένας Ολλανδός ανθοπώλης, του οποίου το ανθοπωλείο του πατέρα του κάποτε προμήθευε άνθη για τη βασιλική οικογένεια της χώρας, παράγει πέντε πανύψηλα μπουκέτα συνθέσεις για τη Μεγάλη Αίθουσα του Met. 

3. Φιλοξενεί το αρχαιότερο πιάνο στον κόσμο

Το μουσείο είναι επίσης ιδανικό για βιρτουόζους. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν περίπου 5.000 όργανα, και ένα από αυτά είναι το παλαιότερο πιάνο που σώζεται στον κόσμο. Το όργανο αντίκα χρονολογείται από το 1720, και δημιουργήθηκε από τον Bartolomeo Cristofori - τον Ιταλό άνδρα που πιστώνεται για την εφεύρεση του πιάνου.

4. Αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της μόδας

Οι λάτρεις της μόδας μπορούν να επισκεφτούν το Ινστιτούτο Κοστουμιών του μουσείου, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 33.000 ιστορικά, σύγχρονα και πολιτιστικά σημαντικά είδη ένδυσης και αξεσουάρ από πέντε ηπείρους και επτά αιώνες. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το διάσημο Met Gala, με ανθρώπους απ' όλους τους χώρους του πολιτισμού, σε μια θεματική διοργάνωση που υμνεί την μόδα και την τέχνη.

5. Διαθέτει μια από τις πιο όμορφες πανοραμικές θέες της πόλης

Πολλοί τακτικοί επισκέπτες στο Met δεν γνωρίζουν ακόμη για το roof garden που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της στέγης. Με την ονομασία Iris και B. Gerald Cantor, αυτό το τέλειο σημείο διαθέτει μια νέα έκθεση ενός καλλιτέχνη κάθε καλοκαίρι, καθώς και ένα εξαιρετικό καφέ-μπαρ. Η θέα εδώ είναι τόσο καλή που ορισμένοι καλλιτέχνες είναι γνωστό ότι παραπονούνται πως αποσπά την προσοχή από την τέχνη τους.

6. Είναι το όνειρο των βιβλιοφάγων

Κάθε τμήμα του Met φιλοξενεί τις δικές του ξεχωριστές βιβλιοθήκες, όπου ιστορικοί και μελετητές αναμφίβολα εργάζονται ατελείωτα πάνω από τους αρχαίους τάφους. Αν και το ευρύ κοινό δεν έχει πρόσβαση στα περισσότερα από αυτά τα σημεία, υπάρχουν δύο επιλογές για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα εντυπωσιακά αρχεία του Met. Η βιβλιοθήκη Thomas J. Watson είναι η μεγαλύτερη στο μουσείο και μεγάλο μέρος των 900.000 τόμων, συμπεριλαμβανομένων των μονογραφιών και των καταλόγων εκθέσεων, είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επιλέξουν τη βιβλιοθήκη Nolen, η οποία είναι εντελώς ανοιχτή στο κοινό. Το Nolen έχει πάνω από 8.000 βιβλία, DVD και άλλα περιοδικά που μπορούν να εξεταστούν ελεύθερα.

7. Μπορείς να ταξιδέψεις τον κόσμο

Επισκεπτόμενοι το Met, μπορείτε να φύγετε προσωρινά από τη Νέα Υόρκη, αν και μόνο με το πνεύμα. Οι επισκέπτες μπορούν να σταθούν σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό ναό, να χαλαρώσουν σε μια αυλή του Κινέζικου Κήπου, να περπατήσουν γύρω από το αίθριο του ισπανικού κάστρου του 16ου αιώνα, να επισκεφθούν μια κρεβατοκάμαρα μιας βίλας που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και να θαυμάσουν ένα δωμάτιο από τα τέλη της Οθωμανικής περιόδου έως στη Δαμασκό της Συρίας.

8. Η εμβληματική ύπαρξή του στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση

Το Met έχει εμφανιστεί σε τόσες πολλές ταινίες που είναι ένα  κινηματογραφικό αστέρι από μόνο του. Ο Billy Crystal και η Meg Ryan περπατούν στην περιοχή με τους αιγυπτιακούς ναούς του μουσείου στο When Harry Met Sally (1989) και η Blair Waldroff με την παρέα της από το Gossip Girl, τρώνε κάθε μέρα μεσημεριανό κουτσομπολεύοντας στα σκαλιά του Met, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλές ταινίες που φαίνεται ή γίνεται αναφορά σε αυτό.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr