UPDATE #NOW

Andy Warhol: Ο λιγότερο βαρετός καλλιτέχνης όλων των εποχών που λάτρευε τα ανιαρά πράγματα


Σύρμα Κιουπελόγλου

22 Φεβρουαρίου 2021

Andy Warhol: Ο λιγότερο βαρετός καλλιτέχνης όλων των εποχών που λάτρευε τα ανιαρά πράγματα

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου 1987, πεθαίνει ο Andy Warhol στη Νέα Υόρκη. Ο επιτυχημένος illustrator περιοδικών και διαφημίσεων που έγινε κορυφαίος καλλιτέχνης του κινήματος Pop art των 60s, κινήθηκε σε μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών μορφών, όπως η performance art, η κινηματογράφηση, οι εγκαταστάσεις βίντεο και η συγγραφή, και θόλωσε τις γραμμές μεταξύ της καλής τέχνης και της mainstream αισθητικής.

Γεννήθηκε στο Pittsburgh της Pennsylvania, στις 6 Αυγούστου 1928, ως  Andrew Warhola από Σλοβάκους γονείς. Σε ηλικία 8 ετών μια ασθένεια του νευρικού συστήματος τον καθήλωσε στο κρεβάτι για αρκετές εβδομάδες και ήταν τότε που έλαβε τα πρώτα καλλιτεχνικά του ερεθίσματα. Για να περνάει τον χρόνο του ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής ενώ η αγάπη του για τις ταινίες έκανε τη μητέρα του να του αγοράσει την πρώτη του φωτογραφική μηχανή.

Στα 14 έχασε τον πατέρα του, ο οποίος όμως του είχε αφήσει ένα καταπίστευμα για τις σπουδές του, καθώς πάντα πίστευε στο καλλιτεχνικό ταλέντο του γιου του. Ο Warhol σπούδασε καλές τέχνες στο Carnegie Institute for Technology και το 1949 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει μια καριέρα ως εμπορικός καλλιτέχνης σε διαφημίσεις και περιοδικά. Κέρδιζε συχνά βραβεία για το μοναδικά ιδιόμορφο στυλ του, χρησιμοποιώντας σφραγίδες και τη δική του τεχνική στυπώματος για να δημιουργήσει τα σχέδιά του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Warhol άρχισε να στρέφει την προσοχή του στη ζωγραφική και το 1961 εισήγαγε της έννοια της «Pop art», με πίνακες που επικεντρώθηκαν σε εμπορικά προϊόντα μαζικής παραγωγής. Το 1962, ήταν η χρονιά εξέθεσε τους iconic πίνακες των κουτιών σούπας Campbell.

H συνέχεια της καλλιτεχνικής του πορείας, οι ταινίες, τα πορτρέτα, οι πολύ διάσημοι φίλοι του, το θρυλικό «The Factory» και τα ακόμη πιο θρυλικά του πάρτι ανήκουν πια στην ιστορία της pop κουλτούρας. Εμείς αποφασίσαμε να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο την εμβληματική αυτή μορφή μέσα από τα λεγόμενα του. Ακολουθούν λοιπόν, 14 φράσεις του μεγάλου καλλιτέχνη.

«Μου αρέσουν τα βαρετά πράγματα!».

«Κάνω απλά τέχνη γιατί είμαι άσχημος και δεν υπάρχει τίποτα άλλο για μένα να κάνω».

«Αυτό που είναι υπέροχο σε αυτήν τη χώρα, είναι ότι η Αμερική ξεκίνησε την παράδοση όπου οι πλουσιότεροι καταναλωτές αγοράζουν ουσιαστικά τα ίδια πράγματα με τους φτωχότερους. Μπορεί να παρακολουθείτε τηλεόραση και να βλέπετε μία διαφήμιση Coca-Cola, και να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος πίνει Coke, η Liz Taylor πίνει Coke, και απλά να σκεφτείτε ότι μπορείτε κι εσείς να πιείτε μία Coke. Η Coke είναι Coke και κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να σας προσφέρει καλύτερη Coke από αυτήν που πίνει ο αλήτης στη γωνία. Όλες οι Coke είναι ίδιες και όλες οι Coke είναι το ίδιο καλές».


«Οι άνθρωποι πρέπει να ερωτεύονται με τα μάτια κλειστά. Απλά κλείσε τα μάτια σου. Μην κοιτάς, είναι μαγικό».

«Μου αρέσει να είμαι το σωστό πράγμα στο λάθος μέρος και το λάθος πράγμα στο σωστό μέρος. Το να είσαι το σωστό πράγμα σε λάθος μέρος και το λάθος πράγμα στο σωστό μέρος αξίζει τον κόπο γιατί πάντα κάτι ενδιαφέρον θα συμβεί».

«Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι, αλλάζουν. Δεν αλλάζουν ποτέ πριν να είναι έτοιμοι και μερικές φορές πεθαίνουν πριν φτάσουν εκεί. Δεν μπορείτε να τους κάνετε να αλλάξουν εάν δεν το θέλουν, όπως ακριβώς όταν το θέλουν, δεν μπορείτε να τους σταματήσετε».

«Ένας καλλιτέχνης είναι κάποιος που παράγει πράγματα που οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να έχουν».

«Δεν μπόρεσα ποτέ να ξεπεράσω όταν βρίσκομαι στην παραλία, πόσο όμορφη είναι η άμμος και το νερό που την ξεπλένει και την ισιώνει και τα δέντρα και το γρασίδι και πόσο υπέροχα φαίνονται όλα. Νομίζω ότι το να έχεις γη και να μην την καταστρέφεις είναι η πιο όμορφη τέχνη που μπορεί να θέλει κανείς να έχει».

«Δεν θέλω να είμαι έξυπνος, γιατί το να είσαι έξυπνος σε κάνει καταθλιπτικό».

«Το σεξ είναι πιο συναρπαστικό στην οθόνη και μεταξύ των σελίδων παρά μεταξύ των σεντονιών».

«Έχω κοινωνική ασθένεια. Πρέπει να βγαίνω κάθε βράδυ. Αν μείνω σπίτι ένα βράδυ, αρχίζω να διαδίδω φήμες στα σκυλιά μου».

«Το καλύτερο πράγμα σε μια εικόνα είναι ότι δεν αλλάζει ποτέ, ακόμη και όταν οι άνθρωποι το κάνουν».

«Το να κερδίζεις χρήματα είναι τέχνη και η δουλειά είναι τέχνη και μία καλή επιχείρηση είναι η καλύτερη τέχνη».

«Μόλις γίνεις "pop", δεν μπορείς ποτέ ξανά να δεις μια πινακίδα με τον ίδιο τρόπο. Και μόλις αρχίσεις να σκέφτεσαι "pop", δεν μπορείς ποτέ ξανά να δεις την Αμερική με τον ίδιο τρόπο».

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr