UPDATE #NOW

Black Mamba Anti-Poaching Unit: Μέλος της γυναικείας αφρικανικής οργάνωσης κατά της λαθροθηρίας μιλά αποκλειστικά στο Jenny.gr


Σύρμα Κιουπελόγλου

10 Μαρτίου 2021

Black Mamba Anti-Poaching Unit

Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου αποτελεί την αφορμή να θυμόμαστε το παρελθόν, να διεκδικούμε το μέλλον και να ενδυναμώνουμε νέες γυναίκες που τολμούν και καταρρίπτουν στερεότυπα. 

Στο πλαίσιο αυτό γνώρισα τον οργανισμό «Black Mamba Anti-Poaching Unit». Μία οργάνωση που αποτελείται μόνο από γυναίκες της Νοτίου Αφρικής και έχει ως στόχο της εξάλειψη της λαθροθηρίας χρησιμοποιώντας μη βίαιες μεθόδους. 

H Samsung για να υποστηρίξει το έργο τους δημιουργεί το «Wildlife Watch», μία πρωτοβουλία που αξιοποιεί την τεχνολογία, για ακόμη μεγαλύτερη προστασία των άγριων ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην Αφρική. Χρησιμοποιώντας τις κάμερες επαγγελματικού επιπέδου των συσκευών Samsung Galaxy S20 Fan Edition (FE), τους παρέχει ζωντανή αναμετάδοση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο από το φυσικό καταφύγιο Balule Nature Reserve στη Νότια Αφρική, στο Εθνικό Πάρκο Kruger. 

Μαζί σκέφτηκαν όμως να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Αποφάσισαν να μπορούν όλοι να συμμετέχουν ως εικονικοί δασοφύλακες και να συμβάλλουν στην προστασία ζώων που απειλούνται από τη λαθροθηρία, παρακολουθώντας τα στο φυσικό τους περιβάλλον και απολαμβάνοντάς τα ζωντανά, από το σπίτι. Από το διαδικτυακό τους περιβάλλον μπορείτε κι εσείς να ειδοποιήσετε την οργάνωση αν δείτε ή ακούσετε κάτι ύποπτο, αλλά και να προχωρήσετε σε κάποια δωρεά αν το επιθυμείτε. 

H εταιρεία Samsung μέσα από αυτήν την πολύ όμορφη πρωτοβουλία με έφερε σε επαφή με τον οργανισμό «Black Mamba Anti-Poaching Unit» και μου έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσω διαδικτυακά με μία από τις εκπροσώπους του και να μάθω για την πραγματικότητα που βιώνουν. 

jenny.gr

Ανήκετε σε μία οργάνωση που περιλαμβάνει μόνο γυναίκες. Γιατί η «Black Mamba Anti-Poaching Unit» επέλεξε να είναι μία γυναικεία οργάνωση και πόσο σημαντικό είανι αυτό για την κοινότητα σας;

Το 2012 είδαμε ότι ξέσπασε λαθροθηρία ρινόκερου, γεγονός που μας έπιασε απροετοίμαστους. Οι παλιές μέθοδοι κατά της λαθροθηρίας σαφώς δεν λειτουργούσαν πια και ήταν σαφές ότι έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με μία μακροπρόθεσμη προοπτική. Τελικά αυτό που χρειαζόμασταν ήταν να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αξιακών συστημάτων επενδύοντας στις τοπικές κοινότητες από τις οποίες προήλθε η λαθροθηρία. Έβλεπαν τα ζώα ως πηγή εισοδήματος ή τροφής, παρά ως κάτι που έπρεπε να προστατευτεί.

Θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις νέες γυναίκες στις τοπικές κοινότητες για να γίνουν πρότυπα, καθώς ήταν οι καταλληλότερες για να μεταφέρουν το μήνυμα κατά της λαθροθηρίας στα παιδιά. Σκεφτήκαμε ότι με αυτόν τον τρόπο η κληρονομιά μας θα συνεχίσει να ζει και ότι το να έχουμε ως σύμμαχο την ίδια την κοινότητα θα βοηθούσε πραγματικά.

Ξεκινήσαμε με έξι νέες γυναίκες και οκτώ χρόνια αργότερα έχουμε γίνει 36 γυναίκες.

Το να είμαι γυναίκα και το να πατάω γερά τις μπότες μου στο έδαφος χωρίς όπλο με κάνει να νιώθω σαν ηρωίδα. Δεν είναι εύκολο, η εκπαίδευση είναι δύσκολη, αλλά το κάνουμε με υπερηφάνεια γνωρίζοντας ότι βοηθάμε την επόμενη γενιά, ότι δίνουμε στις γυναίκες φωνή και ότι προστατεύουμε τα άγρια ζώα.

Διάβασα ότι η λαθροθηρία αυξήθηκε την περίοδο της πανδημίας. Πως συνδέονται αυτά τα δύο, έχει να κάνει με την μείωση του τουρισμού;

Το διεθνές εμπόριο άγριας πανίδας μειώθηκε στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά και δεν είναι τόσο εύκολο για τους λαθροθήρες να μεταφέρουν κομμάτια ζώων όπως τα κέρατα τους. Ωστόσο, η μείωση του τουρισμού σημαίνει ότι πολλοί στην τοπική κοινότητα έχουν χάσει τις δουλειές τους και τώρα αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι για τις οικογένειές τους, πράγμα που σημαίνει ότι στρέφονται στο απόθεμα από κρέας άγριων ζώων.

jenny.gr

Το Wildlife Watch έχει κάνει μεγάλη διαφορά όμως. Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που μας δώρισαν συνειδητοποιήσαμε ότι ο αγώνας εναντίον των λαθροθηρών για καλύτερο εξοπλισμό δεν έχει να κάνει με τα όπλα αλλά με την τεχνολογία. Τα τηλέφωνα είναι πολλαπλασιαστές δύναμης και υπήρξαν μια τεράστια υποστήριξη για την ενίσχυση της υπάρχουσας παρακολούθησης και την ευαισθητοποίηση για το έργο που κάνουμε. Τώρα έχουμε μάτια σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν το πάρκο και έχουμε φέρει επίσης το έργο της οργάνωσης απευθείας στα σπίτια των ανθρώπων. Δεν το είχαμε ποτέ πριν αυτό. Τα κινητά παρέχουν επίσης ζωτικής σημασίας τεχνική υποστήριξη για να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας περιπολίες βελτιώνοντας την επικοινωνία και επιτρέποντάς μας να συλλάβουμε ποιοτικές εικόνες.

Είστε ένας πολύ ενεργός οργανισμός. Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για τις πιο σημαντικές δράσεις σας; 

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι παίρνουμε την κοινότητα μαζί μας σε αυτό το ταξίδι. Ο εξοπλισμός της Samsung μας δίνει τη δυνατότητα να τραβήξουμε φωτογραφίες και βίντεο καλής ποιότητας ακριβώς του τι κάνουμε, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε πραγματικά να δείξουμε στους φίλους, την οικογένεια και την κοινότητα πώς είναι το πάρκο και ποια είναι η δουλειά μας. Πηγαίνουμε σε σχολεία για να τους δείξουμε και να τους μιλήσουμε για τα ζώα, και ο γιος μου μοιράζεται τις ιστορίες μου με τους φίλους του, γεγονός που διαδίδει το μήνυμα περαιτέρω. Ως αποτέλεσμα, έχουμε γίνει πρότυπα, κάτι που είναι συναρπαστικό.

jenny.gr

Έχετε βρεθεί ποτέ σε κίνδυνο;

Δεν χρησιμοποιούμε όπλα στις περιπολίες, οπότε όταν πρωτοξεκίνησα η οικογένεια μου φοβόταν. Πίστευαν ότι τα λιοντάρια θα με σκοτώσουν. Είμαστε άοπλες επειδή δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωπες με έναν λαθροθήρα μόνο για να ανακαλύψουμε ότι ζει στο χωριό μας και ότι ξέρουμε την οικογένεια και τους φίλους του. Το GPS στα κινητά τηλέφωνα έχει υπάρξει πολύ βοηθητικό για την ασφάλεια μας, σημαίνει ότι η βάση μπορεί να εντοπίζει την τοποθεσία μας ανά πάσα στιγμή. Επίσης ξέρουμε πως να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από τα ζώα χωρίς να τραυματιζόμαστε, αρκεί να τους δώσουμε το δικαίωμα διέλευσης και να μην τους διακόψουμε και θα είμαστε μια χαρά. 

Φοβάστε τους λαθροθήρες; 

Πριν μπω στην οργάνωση τους φοβόμουν γιατί πίστευα ότι οι λαθροθήρες ήταν κακοί, άπληστοι άνθρωποι που δεν τους ένοιαζε να σκοτώσουν για το κέρδος. Τώρα κατάλαβα πως είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε, που ζουν δίπλα μας, που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με τα δικά μας και έπαψα να τους φοβάμαι πια. 

jenny.gr

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr