UPDATE #NOW

Κυριακή της Αποκριάς: Τι θα κάναμε σήμερα αν δεν ήμασταν σε καραντίνα;


Σύρμα Κιουπελόγλου

14 Μαρτίου 2021

Απόκριες

Φέτος η πανδημία μπορεί να μην μας άφησε να γιορτάσουμε το καρναβάλι όπως του αξίζει, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι σήμερα είναι η Κυριακή της Αποκριάς. Τι θα κάναμε λοιπόν αν δεν ήμασταν σε καραντίνα; Πως γιορτάζουν παραδοσιακά διάφορα μέρη της Ελλάδας; Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα πιο γνωστά έθιμα αυτής της ημέρας. 

Ο «Βλάχικος γάμος» αποτελεί μία από τις πιο γνωστές λαογραφικές γιορτές αναπαράστασης παραδοσιακού γάμου της ελληνικής υπαίθρου. Είναι έθιμο που τελείται κυρίως στη Θήβα και στο Δαφνί Λακωνίας αλλά σιγά σιγά το έχουν υιοθετήσει και άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Σε αυτό, τη νύφη υποδύεται ένας άντρας και περιλαμβάνει διάφορα επιμέρους στάδια όπως ξύρισμα του γαμπρού, στόλισμα της νύφης και το παντρολόγημα. Αρχίζει από την Τσικνοπέμπτη και τελειώνει με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων, καταλήγοντας σε χορό με τους καλεσμένους. Ο Βλάχικος γάμος, αποτελεί μνημείο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

jenny.gr

To πιο μεγάλο καρναβάλι στην χώρα μας είναι φυσικά το Καρναβάλι της Πάτρας, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι εκδηλώσεις διαρκούν δύο μήνες και την Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγαλύτερη παρέλαση καρναβαλιστών, με 40.000 συμμετέχοντες, και αρμάτων με πρωτοστάτη το ομοίωμα του θεού της αποκριάς του «Καρνάβαλου».

Φυσικά από τους εορτασμούς δεν θα μπορούσε να λείπει η Κρήτη με το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Στο Ρέθυμνο, ήδη από το 1914, καταγράφονται τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων. Γνωστό σε όλη την χώρα είναι το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», έθιμο του περασμένου αιώνα. Οι ομάδες που συμμετέχουν πλέον είναι πάνω από 40, με πληρώματα που ξεπερνούν συνολικά τους 10.000 εθελοντές. Εξίσου γνωστή είναι και η κρητική καντάδα, όπου μαντολίνα, λύρες και λαούτα γεμίζουν το ιστορικό κέντρο με τους παραδοσιακούς τους ήχους.

Από τα πιο παραδοσιακά καρναβάλια είναι οι Μπούλες, που τελούνται στην Νάουσα Ημαθίας. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και πιθανότατα έχει σχέση με τελετές φυλετικής μύησης όπως η τελετή ενηλικίωσης κατά την οποία ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπανδρους άντρες της φυλής, θα μυηθεί με τη σειρά του στα μυστικά της. Οι τελεστές, καθώς και η Μπούλα ήταν και είναι πάντα νέοι άνδρες.

jenny.gr

Τα ρούχα της Μπούλας ήταν πανάκριβα, γι' αυτό οι τελεστές του εθίμου όταν μπορούσαν, έραβαν ένα δύο κομμάτια και τα άλλα τα έπαιρναν από παλιές Μπούλες που δε ντύνονταν πια. Όσον αφορά τα ασήμια, πολλές φορές ήταν σπάνια οικογενειακά κειμήλια ή αλυσίδες και τοκάδες για κάτω από τη μέση που έδιναν οι Ναουσαίοι. Τα υπόλοιπα, τα ψιλά ασημικά, πού έβαζαν πάνω από τη μέση και στην πλάτη, τα έδιναν τα χωριά του Ρουμλουκιού.

Στην Κοζάνη έχουν το έθιμο των Φανών. Οι διάφορες γειτονιές της πόλης ανάβουν φωτιές και οι κάτοικοι τραγουδούν πικάντικα τραγούδια, πίνουν κρασί και χορεύουν γύρω τους. 

Τέλος, πλούσιο σε ήχους και χρώματα είναι το καρναβάλι του Σοχού Θεσσαλονίκης. Εκεί υπάρχει το αποκριάτικο έθιμο των «Κουδουνοφόρων», που είναι γνωστοί και ως Στρατιώτες του Αγίου Θεοδώρου. Στο έθιμο αυτό παντρεύονται στοιχεία από την αρχαιότητα και τον χριστιανισμό, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καλή σοδειά της χρονιάς και την καλοτυχία. 

Η κορύφωση των εκδηλώσεων, γίνεται το τριήμερο πριν από την Καθαρά Δευτέρα, όπου οι συμμετέχοντες με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, ξεχύνονται και χορεύουν σε δρόμους και πλατείες.
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr