UPDATE #NOW

Οι μορφές που άλλαξε η ελληνική σημαία μέσα στην ιστορία


The Jennettes

25 Μαρτίου 2021

greek flag

Σήμερα, η εθνική μας Σημαία είναι κυανόλευκη, αποτελείται από εννέα ισοπλατείς οριζόντιες λωρίδες, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, με εναλλαγή των χρωματικών τόνων, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία λωρίδα να είναι κυανή και στην πάνω αριστερά γωνία μέσα σε κυανό τετράγωνο υπάρχει ένας λευκός σταυρός. 

Η τωρινή σημαία της Ελλάδας υιοθετήθηκε από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 ως ναυτική σημαία της χώρας. Από το 1822 έως το 1978 η σημαία χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα και στις ξένες υπηρεσίες. Το 1978 όμως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας υιοθετήθηκε ως η μοναδική εθνική σημαία και ως πολεμική και πολιτική.

Μέσα όμως σε αυτά τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και από την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους η ελληνική σημαία πήρε και άλλες μορφές. Κάποιες από αυτές είναι συνδεδεμένες με ένδοξες περιόδους της ιστορίας μας και άλλες με τις μαύρες της σελίδες. Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω. 

jenny.gr

Αυτή η εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια της επανάστασης του Ορλώφ το 1769. Χρησιμοποιήθηκε, εκτός άλλων, και από την Οικογένεια Κολοκοτρώνη ενώ απόκτησε μεγάλη δημοτικότητα στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

jenny.gr

Τον Ιανουάριο του 1822 η Πρώτη Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο υιοθέτησε αυτήν την εκδοχή για να αντικαταστήσει τις πολλές τοπικές επαναστατικές παραλλαγές. Από το 1828 η σημαία χρησιμοποιούνταν στην ξηρά, ενώ η τωρινή σημαία χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα.

jenny.gr

 Βασιλικό λάβαρο για χρήση εν πλω κατά την ύστερη περίοδο της Βασιλείας του Όθωνος 1858–1862. Η σημαία αποτελείται από την απλή εθνική σημαία με το βαυαρικό οικόσημο της Δυναστείας του Βίττελσμπαχ στο κέντρο, εστεμμένο. Το κυανό είναι φωτεινότερης απόχρωσης από το σημερινό.

jenny.gr

 Βασιλικό διακριτικό του Γεωργίου Α᾿ 1863–1913. Η παλαιά εθνική σημαία, με τον Βασιλικό θυρεό στο κέντρο.

jenny.gr

Διακριτικό του Βασιλέως που υιοθετήθηκε το 1914. Οι διασταυρούμενες στραταρχικές ράβδοι του Αρχιστρατήγου είναι αναφορά στον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α΄ που κατείχε αυτόν τον βαθμό από το 1913. Η σημαία αχρηστεύθηκε μετά το 1924 με την κατάργηση της μοναρχίας. Με την επαναφορά της, τα βασιλικά διατάγματα του 1914 περί των σημαιών και των διακριτικών της Βασιλικής Οικογενείας επαναφέρθηκαν με διάταγμα στις 7 Νοεμβρίου 1935. Το 1936, η σημαία αντικαταστάθηκε από άλλη εκδοχή.

jenny.gr

Βασιλική παραλλαγή της εθνικής σημαίας κατά την διάρκεια της μοναρχίας στην Ελλάδα 1936–1970. Η απλή εθνική σημαία που στο κέντρο του σταυρού είχε ένα λεπτομερές στέμμα χρυσό. Η σημαία περιτριγυριζόταν από χρυσά κρόσια. 

jenny.gr

Εθνική σημαία κατά την διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών  1970–1974. Η ναυτική σημαία σε μια πολύ σκούρα κυανή απόχρωση.

 

Πηγή φωτογραφιών Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr